"Консервативні групи закликають законодавців проголосувати "проти" додаткової допомоги Україні"

"Консервативні групи закликають законодавців проголосувати "проти" додаткової допомоги Україні"

"Цей новий пакет продовжить боротьбу, в якій немає американського собаки, і дозволить регіональним союзникам знову ухилитися від своїх обов'язків щодо безпеки", - сказав один із колишніх чиновників Трампа.

Консервативні групи лобіюють членів Конгресу проголосувати проти запиту Білого дому про надання додаткових коштів для України, стверджуючи, що адміністрація Байдена просить "чистий чек", не маючи довгострокового плану щодо припинення війни.

У п'ятницю Білий дім оголосив, що запитуватиме додаткові $13,7 млрд. на допомогу Україні в період з жовтня по грудень, включаючи $11,7 на безпеку та економічну допомогу та $2 млрд. на зниження вартості енергоносіїв, яка зросла за час війни. Конгрес вже схвалив два пакети додаткового фінансування - на $13,6 млрд у березні та $40 млрд у травні.

Консервативні групи, включаючи Heritage Action та Concerned Veterans for America, швидко закликали законодавців відхилити прохання про додаткову допомогу.

"Ці запити на фінансування ігнорують стурбованість американського народу, а президент Байден відмовляється відповідати на основні питання щодо фінансової відповідальності та доцільності його запитів на фінансування", - сказала у своїй заяві Джесіка Андерсон, виконавчий директор Heritage Action. Підтримка США України заслуговує на відкриті та чесні дебати без ліберального керівництва Конгресу, який використовує фінансування американського уряду як засіб для реалізації пріоритетів Вашингтона".

Інші, включаючи Расса Воута, президента Центру поновлення Америки та колишнього директора Управління з управління та бюджету, також засудили прохання про збільшення допомоги.

"Американський народ втомився від неоконсервативного політичного консенсусу, який вимагає, щоб мільярди доларів із його податків витрачалися на захист цілісності кордону України, тоді як для вирішення наших власних проблем не вистачає ресурсів та керованості", - сказав Воут. "Цей новий пакет продовжить боротьбу, в якій немає американського собаки, дозволяючи регіональним союзникам знову ухилятися від своїх обов'язків щодо безпеки".

Після заяви Білого дому, деякі праві ЗМІ опублікували заголовки з критикою республіканців, які підтримують фінансування України, заявивши, що вони ігнорують внутрішні проблеми, включаючи безпеку на кордоні з Мексикою. Стаття в The Federalist у четвер критикувала "Макконнелла та його колег по болоту" за відмову "поставити інтереси безпеки Америки вище за інтереси України". Такер Карлсон із Fox News ще не висловився з приводу останнього питання, але у травні заявив, що "лідери вважають, що захист України важливіший, ніж захист вас".

Деякі республіканці вже заприсяглися не підтримувати останній запит про допомогу. Представник Уоррен Девідсон, республіканець від штату Огайо, написав у Твіттері, що Україна має отримати "0,00 доларів", тоді як південний кордон Америки не захищений, особливо без більш значних фінансових зобов'язань з боку НАТО та аудиту того, куди насправді справі спрямовується фінансування. Представник Лорен Боеберт, Р-Коло, також розкритикував запропонований демократами "шквал видатків" на допомогу Україні, заявивши, що "ми - США, а не US-ATM".

Девідсон і Боберт були серед 57 республіканців Палати представників, які проголосували проти законопроекту про виділення 40 мільярдів доларів на додаткові витрати в травні. Одинадцять республіканців проголосували проти цього заходу в Сенаті.

Однак, за словами Дена Колдуелла, віце-президента із зовнішньої політики у Stand Together, некомерційній організації, що входить до мережі Koch, історії в консервативних ЗМІ у поєднанні з праворадикальними групами, які лобіюють законодавців голосувати проти додаткових коштів, ймовірно, збільшать кількість республіканців, що виступають проти цього запиту порівняно з попередніми доповненнями.

"Це створює більший політичний тиск на республіканців, щоб вони проголосували проти", - сказав він. "Зараз я ставлю на те, що все це разом призведе до збільшення кількості республіканців, які виступають проти допомоги, якщо це буде окреме голосування".

Можливо, не лише республіканці ставлять під сумнів довгострокову стратегію адміністрації Байдена. Маркус Стенлі, директор з пропаганди Інституту відповідального державного будівництва Квінсі, передбачає, що прогресивні демократи, які давно виступають проти дорогих нескінченних воєн, можуть почати ставити питання про те, як закінчиться війна в Україні, і підштовхувати Білий дім до включення дипломатії та переговорів у свою стратегію щодо України, хоча він зазначив, що ймовірність того, що вони розійдуться з президентом і виступлять проти допомоги, буде меншою, ніж у їхніх республіканських колег.

"Я думаю, що люди набагато узгодженіше підніматимуть свій голос з приводу того, яка стратегія виходу? Чим це закінчиться?" сказав Стенлі. "Це, я думаю, закладе основу для роздумів про довгострокову стратегію і про те, чи є межі для вливання грошей у нескінченну війну".

Незрозуміло, на який термін буде виділено 13,7 млрд доларів, якщо вони будуть схвалені. Конгрес 21 травня санкціонував виділення 40 мільярдів доларів, і Білий дім заявив 2 вересня, що три чверті цих грошей уже освоєно. Якщо адміністрація збереже такий темп витрачання коштів, їх може вистачити менш ніж на два місяці, а це означає, що Конгрес може розглянути питання щодо виділення ще одного додаткового асигнування на сесії "кульгавої качки" після виборів.

Багато демократів, найвищих військових керівників і республіканців з більш традиційними неоконсервативними поглядами кажуть, що вкрай важливо продовжувати підтримувати Україну, стверджуючи, що йдеться про боротьбу за демократію, і попереджаючи, що російський лідер Володимир Путін не зупиниться тільки в Україні, якщо успішно захопить країну .

"Має бути стійка політична воля, тому що це не просто питання України та Росії. Це питання свободи та демократичних цінностей у всьому світі", - заявив у середу на заході, організованому Defense News, сенатор Джек Рід, голова комітету зі збройних сил Сенату США. "Це фундаментальна битва між Путіним, автократами і вільним світом, і ми повинні залишатися в цій боротьбі".

У понеділок начальник сухопутних військ генерал Джеймс Макконвілл також заявив, що в інтересах усього світу продовжувати підтримувати Україну в її спробах витіснити Росію зі своєї території.

"Безумовно, в наших інтересах... довести це неспровоковане вторгнення до якогось рішення", - сказав Макконвілл на заході Defense One State of Defense. "Я думаю, більшість людей визнають це".

Більшість людей справді хочуть продовжувати підтримувати Україну, згідно з численними опитуваннями. Сім із 10 американців хочуть посилати більше зброї та військових поставок військам, що борються проти Росії, згідно з липневим опитуванням Чикагської ради з глобальних питань. У глобальному опитуванні мешканців 22 країн, опублікованому у середу Фондом відкритих товариств, понад 60% погодилися з тим, що "це протистояння між демократією та авторитаризмом".

Defense One