Консульство Китаю у США підозрюють у переховуванні дослідниці Каліфорнійського університету

Консульство Китаю у США підозрюють у переховуванні дослідниці Каліфорнійського університету

Американська прокуратура заявляє, що китайське консульство у Сан-Франциско переховує дослідницю, яка приховала від влади США свій зв'язок з китайськими військовими.

26-го червня дослідниці з Каліфорнійського університету у Девісі Тан Цзюань висунули звинувачення у шахрайстві при отриманні візи. Згідно з судовими документами, Тан Цзюань в своїй заяві на отримання візи стверджувала, що у неї немає зв'язків з Народно-визвольною армією Китаю. Однак пізніше в ході обшуку в її будинку агенти ФБР знайшли її фотографії у китайській військовій формі, а також інформацію про те, що вона працювала дослідником у Військово-медичному університеті ВПС Китаю.

За версією звинувачення, Тан Цзюань приїхала в США в рамках проведеної НВАК програми відправки вчених під «оманливи приводами» з метою викрадення інтелектуальної власності з американських коледжів та дослідницьких інститутів.

У судовому протоколі йдеться, що при допиті в ФБР 20-го червня Тан Цзюань спростувала ці звинувачення, після чого сховалися в китайському консульстві в Сан-Франциско.

Про висунення звинувачень щодо Тан Цзюань першим повідомив портал Axios в середу, за кілька годин після того, як Держдепартамент наказав закрити китайське консульство в Х'юстоні, штат Техас.

Держсекретар Майк Помпео пов'язав це рішення з тим, що Китай постійно займається розкраданням американської інтелектуальної власності.

Минулого місяця за аналогічним звинуваченням в шахрайстві при отриманні візи була заарештована інша китайська дослідниця, Чень Сун, яка працювала в Стенфордському університеті.

Китай повинен закрити консульство в Х'юстоні до 12-ї дня у п'ятницю. У дипмісії працює близько 60 осіб. Президент Дональд Трамп допустив можливість закриття інших консульств.