"Король Артур і лицарі Круглого столу – українці?" - Павло Бондаренко

"Король Артур і лицарі Круглого столу – українці?" - Павло Бондаренко

Комусь це здасться маячнею й згадається прикол про те, як українці викопали Чорне море. Про море якось наступного разу, бо там не все так просто - його ще 6 тисяч років тому не існувало, а зараз про українське коріння славетних лицарів Круглого столу.

Коли у 2004 році відомий голлівудський режисер Антуан Фукуа випустив чергову версію фільму під назвою «Король Артур», вдарив потужний скандал.

Ще б пак – у фільмі король Артур та його побратими лицарі Круглого столу перебувають на службі у Риму, становлячи щось на кшталт спецназу, який охороняє кордони Римської Імперії в Британії від набігів саксів.

Але не це шокувало гордовитих англосаксів. Шокувало походження лицарів, які за сюжетом фільму є «варварами» - сарматами із степів Північного Причорномор'я. Обладунки, зовнішність, зброя у фільмі – звідси, з українського Степу…

Сотнями років британці пишалися своїми лицарями і раптом таку свиню підклав Фукуа. Люті та розпачу мешканців туманного Альбіону не було меж. Якими тільки словами не крили вони підступного режисера. Може, звинуватили б його й у тому, що він є таємним українцем і ночами заїдає бурячиху салом із часником, якби той не був афроамериканцем.

А між тим британці обурюються даремно. Справа в тому, що Ланселот і компанія дійсно не були британцями.
У 175 році 2,5 тисячі язигів, котрі славилися як непереможна важка кіннота, поступили на службу Риму й були спрямовані до Британії. З їх числа й походять Артур та його лицарі. До такого висновку прийшли британські дослідники Скотт Літтлтон та Лінда Мелко, а також відомий історик та антрополог з Кембріджу Ховард Рід.

Більше того – знаменитий меч Екскалібур, який, за найдавнішими переказами належав Ланселоту, а потім перейшов до короля Артура – сарматський. У сармато-аланському епосі задовго до захоплення Британських островів норманами існувала історія про меч в камені.

Є обґрунтована теорія, згідно якої назва меча походить від латинського слова «chalybs» (сталь), яке у свою чергу бере початок від кalybes - сарматських ковалів.

Це перегукується зі свідченнями грецьких та римських авторів про сарматів, які молилися увіткнутому в землю мечу. І взагалі не можна не знати про культ меча у народів українського Степу. Тут не про язичництво йдеться, як вважали і вважають історики – тут усе набагато складніше й цікавіше…

Як це стосується України? Справа в тому, що свого часу ганебною Норманською теорією від нас приховали справжнє походження племені русів взагалі та роду Рюрика зокрема. Насправді це знамениті роксалани, які разом з язигами, аорсами та сіраками складали сармато-аланський суперетнос.

Тож король Артур і сер Ланселот цілком можуть бути близькими родичами князів з роду Рюрика, які через 500 років почнуть будувати на Русі потужну імперію, що за військовою могутністю та багатством сперечалася із самою Візантією…

Чому Норманська теорія є брехливою; звідки насправді походять руси і нащадки славетного Рюрика; якого вони народу-племені і віри; чому Святослав воював з хозарами, болгарами, візантійцями; чи дійсно Володимир Великий хрестив Русь, а чи це величезна історична містифікація; звідки походить Тризуб та кольори українського прапора?

І головне: в чому полягає найбільша таємниця Руси-України, яка відгукується й понині, в тому числі війною на Донбасі?
Про це та багато іншого у книгах, автором яких маю честь бути. Книги, розраховані на широке коло читачів розглядають давнє минуле наших пращурів під зовсім несподіваним кутом зору.

Павло Бондаренко