"Короткий аналіз останніх подій від Тома Купера" - Олег Шарп

"Короткий аналіз останніх подій від Тома Купера" - Олег Шарп

Схоже, до Києва повертається бодай якась розсудливість. Мабуть, комусь там вдалося пояснити Зеленському, що швидкого кінця війни не буде, і тому він, нарешті, знизив призовний вік із 27 до 25 років. Таким чином, уряд прагне поповнити лави ЗСУ.

Також ЗСУ, схоже, реорганізували випуск артилерійських снарядів. Це стало основною причиною того, що ЗСУ знайшли спосіб (нарешті?) зупинити обидва російські наступи на захід від Авдіївки і в районі Роботиного. Принаймні є повідомлення про «поліпшення ситуації з артилерійськими боєприпасами».

Проте часу на дії практично не лишалося, тому що, незважаючи на всі успіхи оборони за останній тиждень, ЗСУ все ще обмінювали території на час, а ситуація залишалась серйозно критичною.

З інших важливих новин з-за кордону… Німецький уряд дійшов ідеї розпочати пошук додаткових ракет, пускових установок і радарів Patriot подібно до того, як чеський уряд знайшов ті 1,2 млн артилерійських снарядів за межами ЄС.

4 квітня українці («нарешті») завдали удару по авіабазі Морозовськ під Ростовом-на-Дону, а потім по авіабазі Енгельс. У Морозовську базується авіакрило з приблизно 36 літаків Су-34 і Су-24, і з цього району було зафіксовано до 60 вибухів. Удари були успішними, і це сповільнить темпи завдавання шкоди російськими планувальними бомбами. Знадобилося всього кілька тижнів «гірких скарг у соціальних мережах», щоб завдати удару БПЛА по одній з великих російських авіабаз, розташованих близько до лінії фронту.

І до речі: українські спецпризначенці та партизани, які діють у тилу Росії, повідомляють, що через те, що російські збройні сили передислокували велику кількість своїх систем ППО до окупованого Криму, рашисти тепер відчувають дедалі більшу нестачу систем ППО всередині своєї країни.

Битва за Донбас

Бахмут. 4 квітня велика російська штурмова група атакувала вздовж дороги 0506 і досягла вулиці Зеленої на східному боці Часова Яру. ЗСУ відреагували справді швидко та рішуче — а це єдиний спосіб боротьби з будь-якими російськими «плацдармами» — вони контратакували, перебили безліч росіян та вибили всіх, хто лишився живим, з цього місця (та повернулись на початкові позиції, приблизно за 700 м східніше від Часового Яру).

Якщо дехто вважає, що росіяни «дурні», атакуючи таким чином: не робіть помилок, будь ласка. Будьте певними, російське командування вважало за краще би підійти до Часового Яру через Іванівське, тобто дорогою 0504, низько в долині і, отже, краще захищеною, але: доки українці утримують бодай останню вулицю цього… хм… «села», вони не можуть цього зробити.

Авжеж, перейматися не варто. Росіяни повернуться — і в Часів Яр, і в Іванівське — щойно підтягнуть черговий контингент «мобіків», Т-80, БМП і МТ-ЛБ.

Авдіївка. Із цим районом приблизно те саме: розумієте, витративши ще 5−6 штурмових груп безрезультатно, останні 4−5 днів ЗСРФ шукають і підвозять підкріплення (в основному з району Сватового), які може спрямувати для відновлення штурму.

Запоріжжя. Там не так вже й багато відбувається. Доступність артилерійських снарядів, що дещо поліпшилася, призвела до того, що в останні кілька днів російські атаки на Роботино стали "менш енергійними". Це пов’язано зі знищенням кількох їхніх артилерійських систем, а також із захопленням ще однієї групи мобіків, Т-80 і БМП 42-ї мотострілецької дивізії.

P. S. Якщо вам раптом стане цікаво, який саме вигляд мають російські Т-90 нині. На вершині їхньої вежі знаходиться глушник БПЛА. Поки що, наскільки відомо, це їм аж ніяк не допомогло. Замислившись про це: можливо, вони могли б поставити ще один танк зверху справжнього танка — щоб нарешті поліпшити захист того, що так вочевидь є абсолютно невдалим танковим дизайном? Іще: це не допоможе проти мін.