Коротко про Трампа і суд в Нью-Йорку, якщо ви пропустили новини і хочете наздогнати для орієнтування в темі

Коротко про Трампа і суд в Нью-Йорку, якщо ви пропустили новини і хочете наздогнати для орієнтування в темі

Без складних юридичних деталей - лише основне

Яка суть звинувачень? Прокурор стверджує, що у 2016 адвокат Трампа виплатив $130,000 порнозірці Стормі Деніелс начебто за мовчання. Потім Трамп нібито компенсував йому ці витрати, але записавши їх як “юридичні послуги”. Тож зараз Трампові закидають фальсифікацію бізнесових записів.

Сама фальсифікація записів не є тяжким злочином, якщо через неї не приховували інших незаконних дій. Прокурор вказує якраз на це: він стверджує, що Трамп намагався незаконно вплинути на хід виборів 2016 року. Плюс в США є додаткові юридичні обмеження на використання грошей для політичних кампаній.

Трамп не визнав своєї вини - після оголошення звинувачень він одразу повернувся назад до свого маєтку у Флориді, де виступив із зверненням перед прихильниками. Справу проти себе він назвав політично вмотивованою і такою, що не вкладається в голову.

Чи може після цього Трамп знову балотуватись в президенти? Так. В конституції США є лише три обмеження: кандидат повинен бути американським громадянином від народження, мати щонайменше 35 років і останні 14 років жити на території Штатів. Хоча в історії США такий випадок - вперше.

Як це вплине на політичну кампанію Трампа? Поки складно сказати. Хтось вважає, що це ще більше мобілізує його електорат, інші аналітики переконані, що кримінальні обвинувачення можуть остаточно відвернути від Трампа більш поміркованих виборців.

Наступні особисті слухання суді в Нью-Йорку призначив на 4 грудня. Тим часом щодо Трампа тривають ще три розслідування. Вони стосуються зберігання засекречних документів, подій зі штурмом Капітолію та можливого втручання у виборчий процес у штаті Джорджія. Будемо уважно стежити за всім.

Ostap Yarysh