"Корупція в українському уряді стає проблемою для подальших відносин з США" - Володимир Ар'єв

"Корупція в українському уряді стає проблемою для подальших відносин з США" - Володимир Ар'єв

Американські кредитори незадоволені прозорістю роботи влади України на тлі корупційних скандалів на десятки мільйонів доларів. Сьогодні у Wall Street Journal вийшла розгромна стаття про українську корупцію. Посилання в коментарях.

В кінці грудня 2022 року одеський зерновий термінал Олімпекс Купе Інтернейшнл, що належить торговій фірмі GNT Group, опинився в центрі скандалу у зв’язку з невиплатою боргу американським інвесторам Argentem Creek Partners і Innovatus та ліквідацією своїх активів вартістю у понад 130 млн дол. Розмір американської позики становив близько 95 млн доларів.

Спеціалізацією фонду Argentem Creek Partners є кредитування ринків, що розвиваються. Одним із відомих кейсів компанії на українському ринку є справа агрохолдингу «Мрія», реструктуризацією якого фонд займався у період з 2015 до 2018 рр і ця співпраця була успішною.

Потім настали нові часи. Фонд почав новий проект на Одеському зерновому терміналі з GNT Group. І тепер фонд звинувачує власників GNT Group Сергія Грозу та Володимира Науменка у шахрайстві. За словами представників фонду власники надавали суперечливі пояснення ліквідації активів і відмовлялися надавати кредиторам необхідну документацію. Пояснювали війною.

Відповідно до умов кредитів GNT Group порушення контракту дає американським кредиторам повноваження встановити контроль над компанією. Вони домоглися винесення рішення судом Великої Британії. Згідно з ним активи GNT мають бути заморожено до врегулювання розбіжностей. Більше того американці кажуть, що українське правосуддя також підтримало їхні зусилля повернути кошти, однак ❗️виконання цих рішень блокується чиновниками в Мінінфраструктури та Мін’юсті❗️

WSJ пише, що перешкоди для виконання умов контракту чинить куратор зернових терміналів, заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков. Інвестори змогли виявити зв’язки Васькова з дочірніми компаніями GNT Group: його дружина Тетяна Тітаренко є керуючим партнером юридичної фірми Legrant, яка представляє інтереси дочірніх компаній GNT Group; дядько Васькова володіє компанією Odemara, що займалася розвантажуванням зерна для GNT Group. Тітаренко, Legrant і Odemara не відповіли на запити прокоментувати ситуацію, як не зробили цього Офіс Президента, Мінінфраструктури, Мін’юст і МВС.

Виходить так, що поки ситуація на фронті та економічний стан України критично залежать від допомоги США, посадовці з уряду за родинно-корупційними схемами допомагають грабувати американських партнерів на сотні мільйонів доларів. Влада руйнує майбутню підтримку відбудови України такими корупційними історіями.