"Корупційний скандал довкола зама Міненергетики" - Павло Вернівский

"Корупційний скандал довкола зама Міненергетики" - Павло Вернівский

Читаю новину про затримання заступника міністра енергетики на хабарі. І в голові не вкладається довбо@бізм самої ситуації.

Виходить в нас досі є обʼєкти промисловості в зоні бойових дій, на яких залишилось унікальне виробниче обладнання, але це обладнання досі ніхто не вивіз.

І проблема не тільки в тому, що якийсь заступник міністра вимагав хабаря, щоб дозволити іншій компанії вивезти це обладнання!

Проблема в тому, що це обладнання довгий час знаходилось в ризиковій зоні, але ніхто нічого не міг зробити щоб його врятувати. Ні міністр, ні навіть сам премʼєр. Бо все залежало від підпису якогось заступника міністра, якого призначили менше року тому.

Тобто, це обладнання тримали в ризиковій зоні, бо хотіли його потім використати в якості живця. Чи просто всім було пох?

І публічний корупційний скандал це звичайно добре, але ж бляха муха. Подібні випадки показують наскільки імпотентна виконавча влада в Україні.

Корупційний скандал довкола зама Міненергетики в черговий раз демонструє катастрофічну ситуацію в держуправлінні.

От чого той заступник вимагав хабаря за вивезення обладнання? Бо йому було пох чи вивезуть це обладнання чи ні. Чи знищать його чи ні. Йому це не горіло.

Бо посадовими інструкціями не передбачено, що він має це робити. Бо він не несе ніякої відповідальності за збереження цього обладнання. Ну знищать, то так і буде.

Бо в нас вже два роки триває кровопролитна та виснажлива війна, але досі нікому в голову не прийшло розробити протоколи воєнного часу, які б регулювали подібні унікальні ситуації.

А без таких протоколів, єдиною мотивацією для чиновника щоб поворухнутись в цьому напрямі був лише хабар. Ну хіба це не пздц?

Також інше питання. Що заважало міністру енергетики це зробити раніше. Так само не передбачено посадовими інструкціями, але він не хотів брати на себе відповідальність за цей крок.

І це ж проблема не лише одного міністерства. Просто даний корупційний скандал гарно продемонстрував поточну інституційну неспроможність і недієздатність виконавчої влади. І це в той момент, коли від спроможності тилу забезпечувати армію залежить обороноздатність країни.