Косово та Сербія: угода є, вперше вони домовилися про щось більше, ніж 13 місяців, але "сплячі" виклики залишилися

Косово та Сербія: угода є, вперше вони домовилися про щось більше, ніж 13 місяців, але "сплячі" виклики залишилися

1. "У нас є угода", - написав у Твіттері Боррель. "У рамках діалогу за сприяння ЄС Сербія погодилася скасувати в'їзні/виїзні документи для власників косовських посвідчень особи, а Косово погодилося не запроваджувати їх для власників сербських посвідчень особи".

Боррель додав, що прем’єр-міністр Косово Альбін Курті дав гарантії, що «косовські серби, а також усі інші громадяни зможуть вільно подорожувати між Косово та Сербією, використовуючи свої ідентифікаційні картки».

Боррель сказав, що між двома країнами було знайдено «європейське рішення».

Курті написав у Twitter: «Громадяни нашої республіки тепер можуть вільно подорожувати до Сербії на рівних». Косово «не запроваджуватиме документи на в’їзд-виїзд для сербських посвідчень».

2. Угода усна, а не письмова, та носить більш символічний характер. Як вона буде реалізовуватися на практиці, покаже час

3. Залишилася проблема з номерними знаками.

"Для косовської сторони існування сербських номерних знаків з маркуванням міст у Косові є пережитком минулого та зазіханням на її суверенітет, а для сербської сторони продовження використання цих номерів є символічним актом [державної] присутності Сербії у Косові", - сказав BIRN Ігор Маркович з неурядової організації «Aktiv» із Мітровиці Balkan Insight

4. На зустрічі з Генеральним комітетом своєї партії "Ветерандосьє" Курті виступив на захист угоди:

"Ми перебуваємо в процесі нормалізації відносин [з Сербією], тому що наші відносини не є нормальними.

Ми хочемо нормалізувати [відносини] і досягти цього шляхом юридично зобов'язуючої угоди, заснованої на взаємному визнанні.

Ми будемо наполегливо працювати і ухвалимо рішення та формули, які будуть реалізовані Косово так само, як симетрично вони будуть реалізовані Сербією..

Йдеться не про те, що ми дамо, а що візьмемо, не про те, хто переможе, а хто зазнає поразки. Йдеться про рівність, і наша діяльність спрямована лише на це".

Курті запланував на вівторок зустріч із лідерами опозиції, щоб поінформувати їх про свою зустріч у Брюсселі.

5. На прес-конференції в Белграді Вучич запевнив сербів, що це не крок до визнання незалежності Косова, пояснивши, що на кордоні буде вивішений дисклеймер, який буде говорити:

"Дозвіл використати посвідчення особи, видані Приштиною (Косово), зроблено виключно з практичних причин... Це не може бути витлумачено як визнання однобічно проголошеної незалежності Косова”.

"Ми отримуємо їх [косівські] документи досі, а вони з 2011 року їдуть через центральну Сербію зі своїми документами, тому ми просто витратили п'ять хвилин, видали документи, і таким чином буде великий плакат розміром 3 [кв. м] на 2 [кв. м], на якому буде написано, що це не є визнанням чи ще чимось", - сказав Вучич представникам ЗМІ.

6. Отже, світла в кінці щодо вирішення конфлікту поки не видно. Проте ця криза, схоже, подолана.