"Кожна людина перевіряється владою" - Олена Кудренко

"Кожна людина перевіряється владою" - Олена Кудренко

На тих, хто пішов, кого прибрали, кого усунули з посади - зручно вішати всіх чортів. Бо ж вони вже втрачають інформаційну підтримку. Їх не пустять на "єдиний телемарафон". Їм не нададуть слова на медіа майданчиках.

Я колись, років 15 тому, звільнилась з підприємства, на якому у мене стався особистий конфлікт з жіночкою, з відділу кадрів. Вже після мого звільнення вона вивісила в коридорі щось схоже на "дошку ганьби", де мені в спину написала кілька гнівних статей. А я не могла відповісти, бо мене там вже не було.

Я думаю, так само зроблять з бойовими генералами. Більшість електорату зовсім не знає, хто несе відповідальність за мобілізацію. За їх думкою, якщо вона проводиться - то наче мусить бути винуватий Залужний (бо ж він військовий, йому потрібні люди, все сходиться). Якщо мобілізація зірветься - вже сама влада спише все на Залужного. Причетний він чи ні - у нас так само колись і за роботу Верховної Ради, й за високі тарифи, і за маленькі зарплати відповідав попередник сьогоднішнього президента. Списувати все на когось сильного, бо все витримає - наше все. Списати на слабкого - не можна, йому ж важко, на його плечі ліг такий тягар...

Маніпулятори інформацією швидко розкидають потрібні наративи по телеграм-каналах, де не можна писати коментарі. Вони вкинули брехню, сотні тисяч прочитали - а ти не можеш написати, що це не відповідає дійсності. Залужний з Шапталою будуть винуваті в потребі економити боєприпаси. В тому, що багато що досі тримається на волонтерах. В тому, що нічим захистити прикордоння. В тому, що війна не закінчується. В тому, що не туди повів війська, бо напевно наш президент - геній, що знає про все краще за високопрофесійних генералів.

Достатньо накидати лайна на чужі плечі, а потім відкинути в забуття інформаційно. Дати вказівку, щоб про нього не писали. Як не пише масовка про діяльність фонду Порошенка, про те, скільки роботи виконується "Справою громад", які шалені гроші витрачаються іншими волонтерами, а не тільки Притула існує на цьому полі. А потім ми чуємо пихате: "він барига, нічого не зробив для армії". Почуємо й "він поганий генерал, надто переоцінений свого часу".

Вони так збивають "льотчиків". Бо, в принципі, кожна людина перевіряється владою. І коли твоя влада майже безмежна - ти лізеш збивати навіть тих, хто забезпечує тобі можливість жити. Прикро, що разом з "жити" ти ще й так шкодиш власній країні.