"КРАЩІ ІНВЕСТОРИ (МІЙ РЕЙТИНГ)" - Николай Ильинов

"КРАЩІ ІНВЕСТОРИ (МІЙ РЕЙТИНГ)" - Николай Ильинов

Вчора старший син мене радісно повідомив інформацію, що Ілон Маск посів третю сходинку найбагатших людей планети, після Безоса та Гейтса, збільшивши свої статки за рік в 5 разів. Але, навіщо нам дивиться на заморських підприємців та інвесторів, якщо у нас чудова Країна, яка багата на власні таланти. Отже представляю вам свою трійцю чудо-підприємців.

Третє місце в цьому рейтингу посів Сергій Арбузов. Так-так, ви правильно прочитали. Ще в 2003 році ми працювали с Сергієм в ПриватБанку, він був директором Константинівської філії, а я Алчевської. На той час зарплата керівника такої філії була від 1000 до 2000 доларів США в залежності від результатів роботи. Тобто навіть, якщо б Сергій виконав всі плани, що майже неможливо, то його максимальний дохід за рік, був би 24 тис доларів, що то тому курсу приблизно 125 тис грн. Але, пройшло якихось 7 років, і вже, на посаді Голови правління НБУ, коментуючи свій дохід за 2009 рік в сумі 150 млн грн, він сказав, що так, він дійсно дуже успішний інвестор, саме за його успішність його і почали дуже швидко просувати з керівника мало-кому відомого банку до голови НБУ. Отже, я порахував що його доходність зростала з 2003 до 2009 щорічно більше ніж в 3 рази, що за 6 років дало зростання в 1200 разів. Якщо проаналізувати зростання Ілона Маска за 6 років то це буде всього в 8,5 разів. Так що, вчись Ілоне! Але, як це часто буває в нашій країні, геніальні люди шукають себе кращого життя десь за кордоном, така доля спіткала і Сергія Арбузова.

Чи багато Ви знаєте вчених, які своїм умом заробили собі великі статки? На другому місці мого рейтингу саме така людина. Доктор економічних наук, професор, навіть у зрілому віці, працюючи на державних посадах, він не міг похвалитися великими статками, поки не став письменником. Ще, у 2010 році його дохід складав всього 920 тис гривень. Але, вже у 2011 році, виходить одразу 4 бестселера цього автора: «Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок», «... І рік при владі. Від кризи - до економічного зростання», «Здолати шлях» та «Як Україні далі жити», за які отримує гонорар більше 17 млн гривень, а загалом дохід за 2011 рік склав більше 20 млн гривень, тобто цьому науковцю вдалося збільшити свій дохід за рік більше ніж в 20 разів. (Вчись Ілоне!) Ці кошти він вдало вклав в занедбану нерухомість в селі Нові Петрівці в Вишгородському районі Київської області, а вже через 5 років ця нерухомість, яка називалась резиденція Межигір’я, оцінювалася в 10 млрд гривень, але сам інвестор вже не міг нею користуватися, бо спіткала його та ж участь що і попереднього інвестора, а звали цього фінансового генія Віктор Федорович Янукович.

На першому місці мого рейтингу, звичайний провінційний хлопчина, дивлячись на якого одразу і не зрозумієш, чи є в нього якийсь розум! Будь які сумніви з цього питання проходять, коли заглядаєш в його декларацію про доходи. З одного боку він володіє акціями та корпоративним правами майже двох десятків компаній, загальна вартість яких близько 240 тисяч гривень, тобто це як вартість точки з продажу кави та хотдогів. Але, коли дивишся на майновий стан, то стає зрозумілим велич цього генія, бо такий малесенький бізнес допоміг заробити однієї тільки нерухомості на суму 140 млн гривен та автівок на 6,6 млн гривен і це не рахуючи дорогих годинників, сотень тисяч доларів та євро, мільйонів гривен.

Одже, одного тільки майна на суму, яка більше ніж в 600 разів перевищує вартість бізнесу. І це я порахував майно по ціні вказаній в декларації, а згідно декларації житловий будинок в Київській області площею 353 кв.м. коштує всього 814 тис гривен, що навіть по цінах грудня 2008 року, коли купувався будинок було 322 долара за 1 кв.м, коли інші купували мінімум за 1000 доларів кв.м. А ім’я цьому чудо-супер-пупер-мега бізнесмену - Володимир О. Zheленський!

Вчора мене син переконував, що основою успіху Ілона Маска є його здатність переконувати інвесторів вкладати гроші в його проекти. Але, чи здатен Ілон переконати когось продати йому якусь річь втричі дешевше її реальної ціни, я маю великі сумніви. Тому, сподіваюся, що така унікальна здатність переконувати інвесторів буде використана товаришем theленським, для переконання робити дороги втричі дешевше, ніж вони робилися за часі правління Порошенка. Як це буде виконано, ми подивимося наприкінці року!


Ось такий мій рейтинг, найбільш «успішних» інвесторів України.

Николай Ильинов