«Кремль перемагає там, де є "русскій мір"» - Віталій Портников

«Кремль перемагає там, де є "русскій мір"» - Віталій Портников

Президентці Молдови Маї Санду довелося зіткнутися із небаченою обструкцією під час поїздки до автономного регіону Гагаузія.

Депутати місцевого парламенту влаштували власному главі держави справжній скандал. Вони вимагали від Санду "налагодити відносини" з путінською Росією та вирішити проблему з постачанням газу та стверджували, що всі проблеми – через політику президента, зокрема через участь Санду у саміті "Кримської платформи".

Санду поводилася гідно і відповіла критикам: "ви не можете просити мене підтримувати війну в Україні. Ми не можемо і не підтримуватимемо війну. Ми підтримуватимемо Україну". Але готовність президента Молдови до дискусії з опонентами не скасовує простого факту: у керівництві Гагаузії чимало прихильників Росії. Цим людям начхати на смерть українців. Навіть економічні проблеми свого регіону вони готові використати, щоб відновити вплив Кремля в Молдові!

Гагаузія – єдиний приклад врегулювання територіальної проблеми на території колишнього СРСР. Як і Придністров’я, Гагаузія проголосила свою "незалежність" ще на початку 90-х років. Проте проблему вдалося врегулювати, надати Гагаузії широку автономію, зокрема для розвитку гагаузької мови та культури.

Результати є очевидними: збереження гагаузької ідентичності було лише приводом для посилення російського впливу. Гагаузька мова та культура гинуть, більшість жителів автономії не знають ані рідної мови, ані румунської мови та спілкуються російською, а російський політичний вплив в автономії призводить до голосування за прокремлівських політиків. Замість того, щоб скористатися історичним шансом і зберегти гагаузький народ, ця влада консервує у регіоні дрімучий "совок" та бідність. А тепер ще ображає президента Молдови на очах усієї країни.

І ця ситуація – урок для України. Там, де зберігається "совкова" ментальність і "русскій мір", Кремль обов'язково досягне успіху. Не за допомогою танків, так за допомогою брехливого телебачення, не за допомогою телебачення - так за допомогою "попси" та підгодованих блогерів. Якби рідною мовою гагаузів була гагаузька, а не російська, якби вони вчили румунську мову з усією Молдовою, у них давно було б інше життя та інші політики. І не було б цього ганебного сеансу путінського мракобісся у регіональному парламенті.