Кремль посилив інформаційну атаку на Україну, - експерти ЄС

Кремль посилив інформаційну атаку на Україну, - експерти ЄС

 У підготовленому Європейською службою зовнішньої дії огляді Disinformation Review провели паралелі між діями російської пропаганди під час агресії проти України у 2014 році та зараз.

Прокремлівські засоби масової інформації в останні тижні посилили інформаційну атаку на Україну. Про це йдеться в останньому огляді Disinformation Review, який 3 травня оприлюднила робоча група Європейської служби зовнішньої дії East StratCom Task Force.

Європейські експерти відзначають паралелі між діями російською пропаганди зараз та 2014 року. "Російська військова агресія 2014 року також супроводжувалася потужною кампанією дезінформації, яка мала на меті розмити правду про стан справ в Україні та полегшити дії Росії. І хоч проросійські ЗМІ ніколи не припиняли поширювати дезінформацію про цю країну, останніми тижнями обсяг та агресивність спрямованої на Україну дезінформації значно зросли", - йдеться в огляді.

У Брюсселі стурбовані сплеском агресивної російської пропаганди. "Інформаційна агресія щодо України оживилася саме тоді, коли відновилися бойові дії на Донбасі", - зазначив у розмові DW на умовах анонімності співрозмовник у європейських інституціях. За його словами, такий самий зв'язок між військовою та інформаційною агресією Росії можна було спостерігати також у випадках із російським втручанням у Сирії та збиттям російського військового літака над Туреччиною.

Образ ворога

У Брюсселі відзначають, що окрім звичних уже новин про переслідування росіян та російської мови в Україні, російська пропаганда почала розробляти нову тему - присутність бойовиків "Ісламської держави" в українській армії і навпаки. "Це вкладається у шаблон "одного великого ворога", з яким бореться Росія", - каже співрозмовник DW у Європейській службі зовнішньої дії.

Одним із прикладів російської пропаганди, які було згадано у Disinformation Review, було висвітлення документального фільму "Бі-бі-сі" про трагедію рейсу МН17. Нагадаємо, що російські ЗМІ скористалися цією стрічкою, щоб звинуватити Україну у збитті літака Malaysia Airlines на Донбасом.

Джерело