"Кремль зазнав поразки в Молдові" - Віталій Портников

"Кремль зазнав поразки в Молдові" - Віталій Портников

Після підрахунку 100 відсотків бюлетенів Центральна виборча комісія Республіки Молдова констатувала, що жодна з політичних партій не отримала більшості голосів у новому парламенті країни

З урахуванням голосів депутатів-мажоритарників партія соціалістів пропутінського президента Ігоря Додона отримає 35 депутатських місць, правляча в країні Демократична партія олігарха Влада Плахотнюка - 30 місць, а проєвропейська опозиція - 26 місць. Ще 7 місць дістанеться партії бізнесмена Ілана Шора і три місця займуть незалежні депутати, яких також пов'язують з олігархом Плахотнюком.

Спостерігачі в Кишиневі говорять про "поразку демократії", про те, що країна ще на п'ять років залишиться "захопленою державою" - захопленою, зрозуміло, олігархом Плахотнюком. Лідери проєвропейської опозиції навіть обіцяють протести проти "нечесних виборів". Але такі оцінки, як на мене - демонстрація політичної сліпоти і відсутності почуття перспективи.

Головний підсумок молдавських виборів - поразка Кремля. Після перемоги російського ставленика Ігоря Додона на виборах президента країни Москві залишався буквально один крок - перемога соціалістів на парламентських виборах - щоб покласти Молдову собі до кишені. Причому лідери проєвропейської опозиції опосередковано сприяли цьому реваншу, коли брали участь в загальних протестах з Додоном та іншими соціалістами, коли створювали враження, що Додон - молдавський, а не російський політик.

Однак в Москві прорахувалися - і зараз не приховують цього. За партію Додона проголосував всього 31 відсоток виборців. А це означає, що інші 69 відсотків, нехай вони і голосують за партії-антагоністи, робити вибір на користь Росії не хочуть і не будуть.

Тепер для Молдови найголовніше - створити ефективну владу. Лідери проєвропейської опозиції вже заявили, що не хочуть і чути про коаліцію ані з соціалістами, ані з демократами. Але ця позиція знову демонструє їхню безвідповідальність і грає на руку Москві. Тому що найнебезпечніше для Молдови - це якраз коаліція соціалістів і демократів. Такий союз нівелює підсумки виборів, зробить Молдову легкою здобиччю Путіна. Молдавські опозиціонери знову підведуть свій народ - як вони його підвели, коли протестували разом з Додоном і протоптували цьому російському агенту дорогу до влади.

Молдавські політики повинні об'єднуватися за одним критерієм - рух до Європи, геть від Москви. Тільки такий союз допоможе, в кінцевому рахунку, позбутися олігархічного правління, поліпшити ситуацію в країні, відновити територіальну цілісність. І саме такий союз потрібен молдавському виборцю, який проголосував проти соціалістів, проти Додона і Путіна.

При цьому зрозуміло, що Влад Плахотнюк - класичний пострадянський олігарх, я б навіть сказав, майже український олігарх з усіма манерами Коломойського або Ахметова. Але саме цю людину в Москві вважають головним своїм ворогом в Молдові. Не випадково буквально за кілька днів до виборів проти Плахотнюка в Росії порушили чергову кримінальну справу.

Проєвропейська опозиція могла б скористатися шансом, щоб розділити відповідальність за країну і спробувати контролювати ведмедя в його барлозі. Але, швидше за все, її лідери до цього не готові - як не були готові до відповідальності деякі лідери української опозиції після 2014 року.

І тоді все станеться за звичним для Молдови сценарієм. Криза продовжиться, більшість з'явиться в результаті підкупу депутатів. А значить, можливість проросійського реваншу нікуди не зникне.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ