КУБАНЬ - 5000 років української історії

КУБАНЬ - 5000 років української історії

Кубань. Останнім часом цей регіон отримав особливий статус в українському інформаційному просторі. Статус прихованої територіальної претензії. Мовляв, Росія Крим окупувала, а ми у відповідь не тільки його повернемо, але й Кубань заберемо. Ну звісно, коли переможемо.

Але що взагалі пересічні українці знають про Кубань? Ну, по-перше, що там живе багато українців. По-друге, що Кубань нібито була у складі України під час наших революцій початку двадцятого століття. По-третє…

Напишіть у коментах, що іще ви знаєте про Кубань. Бо це дійсно дуже цікава і незвичайна земля, розташована між Азовським і Чорним морем із заходу, Кавказькими горами з півдня, річкою Дон з півночі і Великим степом зі сходу. Дуже важливим географічним чинником регіону є річка з одноіменною назвою Кубань. Ця річка не схожа на наші українські, бо витікаючи із Кавказьких гір, вона спочатку тече з півдня на північ, а на рівнині завертає на захід, залишаючи гори по лівий бік річища, і впадає в Азовське море. В результаті майже всі притоки у середній і нижній течії вливаються у Кубань з лівого берега, із передгір’я Кавказу, а правий рівнинний берег має ідеальний рельєф для пересування – дорогою ані переправ, ані бродів. Саме оце правобережжя річки Кубань, а також рівнинне чорноморське узбережжя і називають Кубанню-землею.