Кучма, Зеленський, Мендель і поручик Ржевський

Кучма, Зеленський, Мендель і поручик Ржевський

Заборона для ЗСУ на ведення вогню у відповідь на вогонь росіян, яку пропонував записати у договір з ОРДЛО Леонід Кучма, була сприйнята свідомими українцями як зрада, і в Зеленського спробували «збити кути» провокаційної заяви.

Речниця президента України Юлія Мендель заявила, що Кучма такого не міг сказати. Що слова вирвані з контексту і такого не може бути, тому що не може бути ніколи…

Відмазка вийшла дуже кислою, оскільки Кучма дослівно сказав таке: «Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього «режиму тиші». Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів – шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19 числа їх затвердити».

Ці слова Леоніда Даниловича опублікувала прес-служба президента на його офіційній сторінці.

Після того Юлія Мендель заявляє: «Мені здається, що жоден президент не може побажати своїй країні. Я не знаю, звідки походить це, але ми сьогодні говорили з Леонідом Даниловичем, і він сказав, що це просто вирвана фраза з контексту».

Речниця Президента на знає, звідки походить фраза, яку сказав уповноважений президента і яку опублікували на сайті президента? Ви ж самі її опублікували! І хто ж тоді ті невідомі вороги, які вирвали її з контексту?

Тут мені відразу згадався анекдот про поручика Ржевського, який прокидається зранку з похмілля і бачить, що в нього мундир оббльований. А в цей час входить його денщик. Поручик, щоб якось виправдатись, каже: «Вчора якась п’яна скотина мені на мундир наблювала». А денщик відповідає: «Вона вам ще й у штани нас…».

Можна було б посміятись із недолугої спроби викрутитись, але далі речниця сказала фразу, від якої мене підкинуло. Будьте уважні: «Про що конкретно йшлося? Про те, що дуже часто українські військові потрапляють на провокації, коли стріляють з житлового будинку, з дитсадка, зі школи, з лікарні, з будь-якого місця, де перебувають цивільні люди. І після цього починаються обстріли цього будинку. Таким чином, гинуть наші люди, наші українці. Тож ішлося про те, щоби не піддаватися на провокації».

Речниця Президента України заявляє на весь світ, що ми ведемо вогонь по школах, лікарнях, дитячих садках та вбиваємо українців.

Із цього виходить, що воїни ЗСУ – військові злочинці, і в Україні громадянська війна, оскільки українці стріляють в українців.

Чому вона так сказала? Може бути дві причини. Подібна заява речниці президента під час закордонних поїздок Володимира Зеленського може бути знаком для проросійських політичних сил у ЄС: «Ми вважаємо цю війну не нашою. Ми винні у ній так само, як і Росія. Ми готові визнати цю свою вину та домовлятись про капітуляцію».

Друга причина: Юлія Мендель неймовірно, вражаюче некомпетентна. Де дані про неодноразові обстріли ЗСУ лікарень та дитячих садків? Про це навіть терористи останнім часом не заявляли. Команді Зеленського вартувало би знати, що в армії є найсуворіша заборона відкривати вогонь по об’єктах, поруч з якими живе хоч кілька людей. По лікарні, в якій є пацієнти, не стали б стріляти, навіть якби терористи поставили у палаті гармату та били по наших позиціях прямою наводкою. А тут виходить, що ми валимо по-чорному по дитячих садках!

Існують дані розвідки, радіоперехоплення, аеророзвідки, агентурні дані, маючи які військові знають, чи є на об’єкті цивільні. Іноді відомі навіть прізвища цивільних, які перебувають у певній локації. Маючи дані про мирних мешканців, жоден командир не наважиться дати команду стріляти туди.

Таким чином, можемо зробити невтішний висновок: або команда Зеленського зрадники, або повні профани і взагалі не думають перед тим, як відкрити рот.

Влад Якушев
журналіст, письменник, екс-начальник прес-служби 14-ї окремої механізованої бригади ОК «Захід»