Куплю пенсійний вік. Недорого

Куплю пенсійний вік. Недорого

Презентований урядом проект пенсійної реформи передбачає можливість придбання страхового стажу. Чи робитимуть українці такі соціальні інвестиції?

17 травня уряд презентував проект пенсійної реформи, яка, як прогнозують, може запрацювати з 1 жовтня 2017 року після ухвалення українським парламентом.

Ця реформа давно була предметом торгів між МВФ, який вимагав приборкати критичний дефіцит Пенсійного фонду, та урядом, який не бажає робити непопулярні соціальні кроки на зразок підвищення пенсійного віку.

Тому в уряді вигадали так званий гнучкий коридор пенсійного віку, при якому він залишатиметься на рівні 60 років, однак за наявності страхового стажу 25 років.

Далі передбачається поетапне збільшення страхового стажу для виходу на пенсію з 25 років до 35 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу буде збільшуватися на рік. Таким чином, у 2028 році, щоб отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Якщо ж працівнику не вистачає необхідного страхового стажу, тоді він йтиме на пенсію у 63 роки або навіть у 65 років. Для працівників, які не мають достатнього стажу, проте хочуть вийти на пенсію у 60 років чи хоча б у 63 роки, пенсійна реформа дозволить "купувати" до п'яти років страхового стажу.

Механізм такої доплати до кінця не відомий, однак за попередніми заявами авторів проекту можна передбачити, що охочі "докупити" необхідний страховий стаж зможуть сплатити розмір єдиного соціального внеску, який зараз становить 22% від мінімальної зарплати, за кожен несплачений місяць роботи.

При цьому, як зазначено у презентації, за один рік такої покупки буде застосовуватися коефіцієнт 2, за два роки — 1,8 і з регресною залежністю аж до коефіцієнта 1,2 за п'ять років. Наприклад, зараз придбання одного року страхового стажу становитиме близько 16 900 грн.

Чи запрацюють запропоновані зміни? Чи робитимуть українці такі соціальні інвестиції замість збереження своїх коштів на банківських депозитах?

На нашу думку, запропонована ідея у довгостроковій перспективі може змусити багатьох українців працювати офіційно, щоб автоматично не збільшувати собі вік виходу на пенсію чи щоб отримати право на пенсію за віком взагалі.

Пропозиція високого порогу страхового стажу вдарить по тих, у кого пенсія не за горами, однак через звичні умови ведення бізнесу в Україні за них роками не сплачувалися соціальні внески. На момент виходу на пенсію у них не буде ні достатнього страхового стажу, ні мабуть, фінансової можливості його докупити.

З іншого боку, нам справді слід змінити своє ставлення до пенсійної системи. Як сказав прем'єр, пенсійна система — це не соціальна допомога, а внески людини, яка працює, для забезпечення старості. Врешті, ці пропозиції — лише проект, який ще проходитиме крізь сито Національної ради реформ та парламенту.