"Лідер угрупування....." - Олександр Карпюк

"Лідер угрупування....." - Олександр Карпюк

Після проведеної перевірки органами боротьби з корупцією та організованою злочинністю, звинувачується як лідер угрупування.....

Так, цей пост про Артема Шило. З яким я познайомився з початку березня 22 року.

І якщо вже піднявся такий галас по питанню ще вчора нікому не відомого "сірого кардинала СБУ", то мабуть має сенс доповнити що він ще являвся "сірим кардиналом ЗСУ". Про що напевно ГШ не розповість. Але можливо розкажуть інші підрозділи. Які ви ну дуже гарно знаєте.

Але по порядку.

В перших числах березня 2022 року мене набрав якийсь лівий тіп та запропонував допомогу. Скажу чесно, це був час паніки та хаосу в країні, ми біжали воювати в кожну диру, а ці дири зʼявлялися постійно. Тому цей дзвінок був несподіваним, мʼяко кажучи.

На питання "А чого ти саме мені подзвонив?" він відповів що йому мене хтось охарактеризував як одного з людей, які знають потреби армії, і з урахуванням того що багато вертикальних звʼязків зараз порушено, то він бачить в таких людях функцію, яка зможе вказати що швидко треба тут та зараз, а він буде шукати на це гроші знайомих та залучати фонд "Фундація Течія", які будуть закривати питання які горять. Бо ситуацію треба рятувати любими способами. І як я зрозумів, я був не єдиним в його списку.

Я сконтактував його з компанією

"Балістика Фірма", та Олександр Довгий щоб вони мали змогу виробити захист, якого тоді критично не вистачало (всі ж пам'ятають бронежилети з ресор?), та викупити склад M-TAC та роздати снарядження та одяг обороні Києва, бо тоді наше ТРО більше було похоже на гопоту зі зброєю.

І він це зробив.

Сотні тепловізорів та нічників, звіти по яким ви можете знайти в мене на сторінці з початку 2022 року- це Шило. Біля сотні автівок, генераторів , зарядних станцій, сотні рацій, дрони, зброя... це тільки те що я знаю. Моя група, яка брала участь в підриві дамбі на Козаровичах- буда снаряджена за допомогою грошей Шило та Фундація Течія. Наш перший комплекс FlyEye 3.0 вибивав та шукав на нього гроші Артем. Взагалі завдяки йому, ми, першій підрозділ ЗСУ який отримав FlyEye 3.0, опанував його, розробив концепцію "мобільних центрів керування польотами" на основі вантажних бусів, які потім мали таку популярність в інших підрозділах БПЛА. Та багато, багато іншого. І так, це було до цієї справи по трансформаторам. Є ще речі про які можна було б розповісти, які дуже вплинули на цю війну, але там вже секретка, і це точно не в фейсбучних постах повинно розповідатись.

Чи знав я хто він, чи є за ним якісь чорні сторони? Ні, не знав. Великі гроші, як правило, в руках неідеальних людей.

Але, нажаль, ідеальні тоді чомусь на допомогу не прийшли. Довелося спасати ситуацію з тими хто був. І треба визнати допоміг він багато кому і багато підрозділів поставив на ноги тоді, коли всі інші валили з країни. Якщо ці підрозділи захочуть- вони це скажуть самі.

Чи виправдовує його це, якщо він корупціонер? Та ніт звісно. Добрі справи не перекреслюють погані.

Але якщо людина робила добрі справи, то мабуть зрозуміло що люди, яким він робив добро, будуть мати прискіпливий нагляд за цією справою? І якщо через СМІ ви формуєте по ньому точку зору як негативну людину, то можливо тим же людям буде цікаво дізнатися про другу сторону цієї особи.

Особливо з урахуванням, що крім всього вказаного саме Шило був тією людиною, яка на посаді в СБУ вʼїбала ігровий бізнес та заставив його платити в бюджет не копійки, як було до цього, а суттєві суми. А також саме він організував цю першу справу передану в суд по Коломойському, коли всі сиділи зі справами на руках та ссались зробити перше подання. І це не перший олігарх з яким Шило під час своєї роботи мʼяка кажучи, натягнув відносини, наскільки я знаю. А є ще Боголюбов, Фірташ та інші.

Тобто ворогів за той час, поки він був в СБУ в нього явно побільшало. І як ви бачите, він не робив собі піар на цих подіях. Він взагалі не особо публічна людина.

І хотілось би розуміти, чи обʼєктивне це розслідування, чи всеж якийсь чемодан добіжав до адресатів? Ми ж всі знаємо як в нас побудована система, чи не так? Про те що більшість таких справ не доходять до вироку і потрібні щоб контролювати незручних осіб?

З того що я дізнався, він звинувачується як лідер угруповання, бо дав якогось листа по запиту УЗ. Окай. Але де тоді перші особи УЗ, тендерний комітет в повному составі, причому тут Шило? Він купив на родича квартири в елітному ЖК за бесцін в 22 році? Так ви ж прямо кажете що у вас немає доказів, що там були використані корупційні гроші з того тендера УЗ. Нескладно перевірити, що Шило і до того як прийшов в СБУ був заможною людиною та скупляв нерухомість. А 2022 рік був таким, батальон "Монако" звалював з України та продавав нерухомість за копійки, ті хто вірили в Україну та могли знайти гроші на такі придбання- купляли нерухомість. Але навіщо розганяти буржуазно-комуністичний запал в стилі "Ууууу, який мудак, ти подиви, він квартиру купив під час війни", якщо самі ж не можете знайти порушення в цьому, окрім низької, якщо брати ринок 2021 року, вартості? Може звісно зʼявляться якісь інші факти та справи, але поки що маємо шо маємо.

Тому зі сторони дуже підозріло виглядає, коли вдруг всі телеграм-смітники в один час вибухають шаленою новиною по арешту нікому не відомого Артема Шило з таким піаром, як ніби ми другий раз затримали Медведчука. І це все після того як він звільнився з СБУ. В той же час, велика кількість людей з УЗ які теоретично повинні бути в схемі, якщо вже так, залишаються на посадах, та до них питань немає. А потім ти починаєш шукати інформацію, що ж йому інкримінують, а там не так все пафосно як розганяють СМІ (причому по одній методічці, але це просто так співпало, чи не так?).

Цікаво що передивившись матеріал "Бігус-інфо" (доречі Дениса я поважаю як людину, яка внесла свій вклад на фронті, бо здебільшого топові антикорупціонери використали свій статус щоб пропетляти від захисту держави), і так, там прямо визнається що Шила закрили за що змогли, "як Аль-Капоне", і прямо кажуть що вагомих доказів немає, та що хтось "зарядив" СМІ на цю новину. То хто ж це міг бути?

Тому шановне НАБУ. Зі всією повагою до вашої роботи, але хотілось би попросити більшої прозорості цієї справи і конкретики. Не тому що хтось старається виправдати Артема Шило. Чи заважати чи впливати на розслідування. А просто тому що деяким підрозділам, яким він дуже допоміг, хочеться зрозуміти, що це реально коїться.

Ну і ітогове. Чому є деякий скепсіс від вашої роботи і недовіра. Ще раз нагадаю фразу зверху поста.

"Після проведеної перевірки органами боротьби з корупцією та організованою злочинністю, звинувачується як лідер угрупування.....".

Так ось, це фраза не відноситься до справи Артема Шило.

Вона відноситься до справи генерала Мельника, колишнього керівника ЦБТУ, якого ви звинувачували в організації злочинного угрупування, яке закуповувало двигуни на Т-72 по некоректній вартості. Чи пам'ятаєте ви як ви сформували абсолютно брехливу історію з експертами, експертизами, та посадили бойового генерала в СІЗО, а потім вияснилось що "корупційну різницю" ви вирахували з умов, якщо б ЦБТУ на тендерних умовах закуповувало ці двигуни напряму на заводі в РФ, а ті двигуни які саме ж ЦБТУ на прийомці були визнані як невідповідні- були повернуті постачальнику та ЦБТУ відсудило з постачальника гроші за продукцію невідповідної якості ще до того, як ви порушили справу проти генерала.

А який піар був, який піар...заряжені СМІ та "антикорупціонери", розголос, навіть двигун Т-72 в "парку антикорупції" викладали, такі перфоманси були, і шо по ітогу? Генерал Мельник продовжує боронити свою країну. А ви хоч би вибачились перед бойовим генералом який дивом вижив в Іловайську, за те що тримали його в СІЗО, і його репутація втрималася тільки тому, що багато командирів, які знали генерала Мельника, вписались за побратима. Якщо це для вас не аргумент, то я можу пригадати ще десяток таких.

Тому в оглядом на колишні події, особливо про нещодавні деякі дуже спірні справи, які явно запускались без огляду на обороноздатність держави, деякі люди були б дуже вдячні на обʼєктивне та прозоре освітлення справи по Шило. Бо якщо дивитись по СМІ, то є думка, що хтось непогано зарядив СМІ щоб ця новина була на перших полосах, навіть якщо інші події набагато важливіші. Як приклад- скрін нижче. Тому дійсно хотілось прозорості.

З повагою до вашої роботи

P.S. Відразу повторю для тих хто 100% напише що я відмазую когось. З Артемом Шило я не бачився та спілкувався дуже давно. Але якщо вже, як сказано в матеріалі "Бігус.інфо"- це не розслідування, а такий портрет людини широкими мазками, то мабуть чесно буде вказати ще на цю сторону.  Як це сприймати- то вже ваша справа.