"Лідерам ЄС має бути соромно на все життя"

"Лідерам ЄС має бути соромно на все життя"

Дозвольте мені розповісти вам, що я відчував, коли слухав, як лідери ЄС оголошують свої санкції: вам на все життя має бути соромно, що ви залишили нас наодинці в цей момент протистояти російської агресії – колишній посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв. Про це він повідомив з Києва EUobserver у п’ятницю вранці (25 лютого).

«Вчора я евакуював свою сім’ю з міста, і якщо з ними щось трапиться, вам буде соромно до кінця життя», – додав він, висловлюючи грубі емоції.

51-річний російськомовний з Донецької області на сході України особисто знайомий багатьом у столиці ЄС з 2010 по 2015 роки, коли він вів переговори про знакову угоду про вільну торгівлю та сперечався про анексії Росією частини України у 2014 році.

Пізніше він був помічником колишнього президента України Петра Порошенка перед створенням аналітичного центру в Києві.

Але тепер, вивізши сім’ю з міста, Єлісєєв озброївся автоматом Калашникова і залишається в Києві, щоб підготуватися до можливого збройного опору російським десантникам.

«Я в списку. У списку є Порошенко», - сказав він, маючи на увазі загрозу, що російські сили вб'ють або затримають по заздалегідь підготовленим спискам прозахідних симпатиків, якщо вони захоплять столицю.

«Можливо, завтра я вже не зможу з вами поговорити, тому мені потрібно передати це повідомлення сьогодні», – сказав Єлісєєв, спілкуючись по телефону з Києва.

«І запишіть це червоною ручкою: ви будете наступними», — попередив він лідерів ЄС.

«Наступними будуть країни Балтії, а потім країни Варшавського договору, тому що саме так Путін уявляв собі відновлення радянської імперії. Навіть вулиці Дрездена у колишній Німецькій Демократичній Республіці, де Путін раніше працював КДБ. Офіцер радянської розвідки не в безпеці», – сказав Єлісєєв.

За словами Єлісєєва, російські сухопутні війська почали облогу «воріт Києва» у п'ятницю вранці.

Ракети влучили в Київ.

Російські ракетні удари вночі завдали пошкоджень житловим будинкам, повідомив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Твіттері о 04:57.

«Жахливі російські ракетні удари по Києву. Останній раз наша столиця переживала щось подібне в 1941 році, коли на неї напала нацистська Німеччина», - написав він. «Ізолювати Росію. Розірвати всі зв'язки. Вигнати Росію звідусіль», - написав Кулеба з Києва.

Раніше в п'ятницю лідери ЄС домовилися про додаткові санкції проти російських банків і енергетичних компаній, але вони утрималися від жорстких заходів, нібито для того, щоб утримати частину в резерві для протидії подальшій ескалації з боку Росії.

Лідери НАТО також проведуть екстрений відео-саміт пізніше того ж дня.

Єлісєєв не закликав НАТО воювати з Росією, але він сказав, що члени північно-атлантичного альянсу мають надавати зброю, щоб допомогти українцям захистити себе, і кидати все, що у них є, на Путіна, щоб зашкодити Кремлю фінансово.

Вони повинні відключити Росію від SWIFT, системи банківських платежів, і припинити купувати російські нафту і газ, сказав Єлісєєв. Країни ЄС і НАТО, також, повинні арештувати російські цивільні літаки та комерційні судна у своїх портах і заборонити російську авіацію у своєму повітряному просторі, додав він.

«Ви вирішили захистити свій розкішний спосіб життя, їсте бельгійські цукерки та п’єте бельгійське пиво. Ви вибрали економічний добробут, а не захист людських життів», – сказав Єлісєєв.

«Я звертаюся до лідерів ЄС, тому що сподіваюся, що громадськість ЄС не відчуває того ж. Я сподіваюся, що люди в Європі виходять на вулиці, щоб показати, як вони ставляться до цієї війни», - сказав він.

«Єдиним злочином нашої [України] було те, що ми хотіли наблизитися до Європи», – сказав він, озирнувшись на хід подій з часу останнього відновлення Україною незалежності, коли СРСР розпався у 1991 році.