"Лінія Мажино" - Павло Вернівский

"Лінія Мажино" - Павло Вернівский

Якщо комусь цікаво як виглядає потужна лінія оборони, то давайте трохи розповім про Лінію Мажино.

Це був мега потужний проект. Лінія складалась з 150 бункерів, 350 казематів і 5000 блокгаузів, загальною довжиною в 300 миль і шириною 16 миль.

Товщина бетону для укріплень складала 4 метра. Всі обʼєкти були пов'язані лабіринтом тунелів, які зʼєднувались підземною залізничною дорогою! І яка дозволяла безпечно та оперативно перекидувати гарнізон на найбільш гарячіші напрямки. Завдяки підземній мережі залізниці перекидалась також пересувна мобільна артилерія. Вся система була пов'язана з власною автономною телефонним звʼязком.

Також проектувальники приділили дуже багато зусиль, щоб зробити життя гарнізону максимально комфортними для життя. Великі підземні каземати містили казарми, їдальні, лікарні та навіть зони відпочинку. Кожен обʼєкт мав свій власний електрогенератор, гарячу та холодну проточну воду, а також запаси продовольства та запасів, достатні для того, щоб витримати тривалу облогу.

Хоча зараз багато хто каже, що вона не врятувала французів від поразки в 2СВ, але це не тому що лінія була погана. А тому, що німці обійшли цю лінію і вдарили там де майже не було ніяких укріплень. Бо французи чомусь вирішили, що зі сторони Бельгії та Люксембургу нападу не буде.