Лавров вважає миротворців "окупантами" - Віталій Портников

Лавров вважає миротворців "окупантами" - Віталій Портников

Сергій Лавров вважає "окупаційним контингентом" не російські збройні сили і їхніх найманців, які зараз здійснюють контроль над Донбасом, а саме миротворчий контингент ООН.

Після зустрічі з американським президентом Дональдом Трампом голова російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров з удаваним обуренням відгукнувся про плани колишнього спеціального представника США по Україні Курта Волкера, який пропонував ввести на територію окупованого Донбасу миротворців ООН, "розпустити всі структури, що забезпечують життєдіяльність ЛНР і ДНР, створити там міжнародну адміністрацію, ввести міжнародну поліцію і тим самим немов би кризу врегулювати".

Здавалося б, це цілком логічні пропозиції, якщо мова йде про виконання Мінських угод. У цих угодах немає ніяких згадок про "народні республіки", а тільки про окремі райони Донецької і Луганської областей. Зрозуміло, що якщо вибори проводити за українськими законами, так територію повинна, по суті, контролювати Україна. Але Курт Волкер запропонував росіянам очевидний компроміс - якщо вони не вірять у чесні вибори під українським контролем, так нехай під час виборів територію контролює міжнародна адміністрація і миротворці ООН.

Але Сергій Лавров вважає "окупаційним контингентом" не російські збройні сили і їхніх найманців, які зараз здійснюють контроль над Донбасом, а саме миротворчий контингент ООН! Волкер, за його словами "пропонував ввести під прапором ООН на Донбас окупаційні війська". Ще раз - під прапором ООН окупаційні війська, хоча, як правило, контингент ООН складають військовослужбовці нейтральних країн. І Росія, як постійний член Ради Безпеки ООН могла б отримати карт-бланш при формуванні такого контингенту і простежити, щоб у його складі не виявилися потенційні "окупанти".

Але для пана Лаврова картина є очевидною - "зрозуміло, що після введення окупаційних сил, окупаційної адміністрації, вибори стануть вже справою косметичною".

Тобто в присутності російської армії і її найманців, в атмосфері повного безправ'я жителів окупованих районів, комендантської години і влади фейкових "державних структур" вибори - це чесне волевиявлення. А ось в присутності миротворців ООН вибори - це "справа косметична". Еге ж, Лаврове, путінський ти підбріхувач!
Але у словах міністра закордонних справ Росії логіки немає тільки на перший погляд. Логіка є, просто це - російська логіка. Сергій Лавров точно знає, що якщо не тримати людей під дулом автомата, вони проголосують зовсім не так, як цього хочуть в Кремлі. А подібного результату донбаської авантюри Путіна російське керівництво допускати не бажає.

Крім того, слова Лаврова, який прилетів до Сполучених Штатів практично відразу ж після своєї участі у зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі, ще раз доводять: Росія не збирається ані свої війська виводити, ані на миротворців погоджуватися, ані вже тим більше передавати окуповані території і кордон під український контроль. І готова оголосити "окупантом" будь-кого, хто хоче припинити окупацію.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ