"ЛИСТОПАДОВІ ВИБОРИ ДО КОНҐРЕСУ — ДЕМОКРАТИ ЧИ РЕСПУБЛІКАНЦІ" - Олег Пономар

"ЛИСТОПАДОВІ ВИБОРИ ДО КОНҐРЕСУ — ДЕМОКРАТИ ЧИ РЕСПУБЛІКАНЦІ" - Олег Пономар

Рівно за два тижні у США відбудуться найважливіші в сучасній історії вибори до Конґресу. Якими є варіанти їхніх результатів та наслідки для Трампа?

Насамперед, коротко щодо самої процедури імпічменту. Для початку процедури імпічменту, підставою для якого стане звіт Мюллера, в нижній палаті парламенту (Палаті представників) достатньо простої більшості голосів. Для завершення процедури імпічменту у верхній палаті (Сенаті) треба набрати дві третини — тобто 67 голосів. Отже.

• Варіант 1. — Демократи беруть більшість в одній з палат (якщо так трапиться, то більше шансів на це у нижньої палати — Палати представників) або в обидвох палатах Конґресу.

Тоді в Конґресі відразу буде створено (під керівництвом демократів) комісії з розслідування всіх злочинів Трампа та інших порушень — Рашаґейт, призначення Кавано, саудівські гроші, влиті в Сім'ю, тощо.

Також в нижній палаті буде розпочато процедуру імпічменту. Шансів на те, що в Сенаті буде 67 голосів на завершення процедури імпічменту, немає, але цього й не потрібно. Сенс у тому, що сам факт початку процедури імпічменту та численні розслідування знищать Трампа політично (тобто змусять його подати у відставку або не висуватися на другий термін, якщо він та і не піде у відставку. В обидвох випадках — потім буде кримінальний суд над Трампом).

• Варіант 2. — Республіканці збережуть більшість в обидвох палатах Конґресу.

Тоді вони й далі блокуватимуть всі розслідування проти Трампа. І тоді ймовірно Трамп звільнить Генерального прокурора та спробує заблокувати подальшу роботу Мюллера.

У цьому випадку Мюллер зробить свій звіт, який він складе за підсумками свого розслідування і який він передасть до Конґресу, публічним — рішення про відкриття для суспільства звіту ухвалює заступник Генерального прокурора, Розенстайн; але, якщо він не ухвалить такого рішення, то не залишиться іншого виходу, окрім витоку в пресу. Це повинно суттєво політично зашкодити Трампові і не дати йому переобратися на другий термін.


Також можливим є варіант пред'явлення Мюллером звинувачень Трампові безпосередньо — хоча цей варіант і не прописано в Конституції, і тоді ця юридична колізія напевно дійде до Верховного Суду.

Процедуру імпічменту, природньо, взагалі розпочато не буде, якщо в нижній палаті більшість буде у республіканців.

Та великі надії залишаються на розслідування фінансових злочинів Трампа, яке зараз проводить Прокуратура штату Нью-Йорк. Це повинно створювати значний політичний і суспільний тиск на Трампа.

Ось такі два варіанти. І за Варіанту 1, і за Варіанту 2, Роберт Мюллер свою роботу зробить. І зробить її бездоганно — він збере залізні докази змови Трампа та його команди з Московією. І ці рукописи не горять — справа лише в часі.

Я не роблю прогнозів. Я просто аналізую всі варіанти для вас, а ви самі вирішуйте — які шанси має Трамп благополучно добути перший термін, і які в нього шанси на другий термін. І чому такими важливими є підсумки виборів через два тижні.

Олег Пономар