"Лондонський апеляційний суд: причина для істерики" - Карл Волох

"Лондонський апеляційний суд: причина для істерики" - Карл Волох

Різкий стрибок градусу істерики в інтерв‘ю Коломойського в порівнянні з усім, що він робив і говорив досі, є результатом двох факторів:
а) ефективності західних судової та правоохоронної системи, котрі демонструють, що покарання за злочини не тільки невідворотне, а й не за горами;
б) поступового усвідомлення, що його вплив на українську політику не є абсолютним і в момент категоричного вибору між ним і стосунками з США Зеленського змушений буде забути всі попередні благодіяння.
«Развалінамі рейхстага удовлєтворьон!»

П.С. Думаю, рішення щодо «прощення» Бєні 7 мільярдів боргу перед Приватом нічим іншим, крім істерики, також не поясниш. Така подія напередодні приїзду місії МВФ означає підняття ставок до рівня, де Коломойський виграти вже не може

Дозволю собі висловити припущення: справа в десяти мільйонах фунтів, котрі, за проміжним рішенням, Лондонський апеляційний суд зобов’язав його компенсувати Привату як витрати на юридичні послуги. Здавалося б, сума ця мільярдерові - як слону дробина. Тим паче, коли український суд йому щойно сім мільярдів гривень подарував.
Але тут важливо, що це за десять мільйонів.
Останнє лондонське рішення - далеко не поширена практика, бо компенсацію за юрпослуги одній із сторін суддя призначає, як правило, ПІСЛЯ розгляду справи по суті (а тут він ще й не починався). Тим паче, коли ця сторона - прибутковий державний банк, а не якась бідна компанія чи особа, в якої брак коштів на адвокатів може стати перепоною для продовження відстоювання своїх прав у суді. Більше того, такою особою в даному разі міг би вважатися Коломойський, адже на ньому висить світовий арешт активів, а користування прибутками від них обмежене цілком символічною, як на мільярдера, сумою в 20 тисяч фунтів на тиждень. А тут, раптом, усе зроблено всупереч звичній логіці.
Тож тепер давайте я вам перекладу на людську мову меседж британського судді:
1. Я знаю, що, всупереч моєму рішенню, ти отримуєш серйозні прибутки в Україні, тому не вважатиму 20 тисяч єдиним джерелом доходів і обмежуватиму тебе де і скільки зможу.
2. Я розумію, що твої юристи будуть намагатися затягнути процес якомога довше (оскарження юрисдикції - яскравий доказ цього) і не планую з цим миритися. Я буду обмежувати намагання зловживати правом і змушу тебе платити за кожну таку спробу.
3. Як і суддя першої інстанції, я ознайомився з твоєю справою і знаю, що там більш ніж достатньо доказів твоєї вини у розкраданні коштів вкладників і рефінансування Нацбанку, шахрайства зі заставним майном і відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом. Тому, не сподівайся викрутитися, тут тобі не Україна і не Росія.
Судячи з реакції Коломойського, меседж дійшов у повному обсязі.

П.С. Якщо буде час і натхнення, я вам іншим разом розповім, як цивільна справа Приват проти екс-власників у штаті Делавер перетворилася на таку, що розслідується і розглядається за RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), створеним для боротьби зі злочинними угрупуваннями, типу мафії. І ви зрозумієте, що причин для істерики в Бені сьогодні більше, ніж достатньо.

Карл Волох