«Лукашенко хапається за "Східне партнерство"» - Віталій Портников

«Лукашенко хапається за "Східне партнерство"» - Віталій Портников

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей запропонував провести ювілейний саміт учасників програми "Східне партнерство " в Мінську

Це досить несподівана пропозиція - якщо врахувати, що Білорусь завжди виявляла настороженість і пасивність до участі у цій програмі Євросоюзу. Втім, обережною завжди була і Україна. Тільки причини для обережності у нас з Білоруссю є різними.

Для України важливим було розуміння її прагнення у майбутньому приєднатися до Євросоюзу, а не співпрацювати з ЄС у рамках програми, яка об'єднує країни з іншим цивілізаційний вибором. Білорусь, навпаки, не хотіла щоб її підозрювали у "втечі на Захід ". Адже в Москві не раз говорили, що "Східне партнерство " - програма, яка спрямована проти Росії. А Лукашенку важливо себе позиціонувати як лідера країни - головного союзника путінського режиму. Саме за це йому і платять гроші.

Але зараз ситуація змінилася. Путін не дуже хоче утримувати Білорусь, але прагне до обмеження суверенітету сусідньої країни. І хоча поки що в Кремлі стверджують, що про поглинання Білорусі мови не йде, ніхто не знає, що спаде Путіну на думку за кілька місяців або років. А для Лукашенка мрії про ліквідацію Білорусі - це не просто питання державності, це питання особистої влади і благополуччя. Адже Білорусь - власність Лукашенко і він не хоче цією власністю ділитися.

Саме тому в Мінську шукають різні шляхи для демонстрації власного, майже вже втраченого суверенітету. Один з цих шляхів - програма "Східне партнерство ". Навряд чи, звичайно, президенти і прем'єри країн ЄС поїдуть до Мінська - столиці авторитарної держави, яка залишається союзником путінської Росії. Але якийсь цікавий захід до ювілею в Мінську можуть і провести. Просто для того, щоб нагадати навіть не Лукашенку, а білорусам - в Європі про них ще не забули і чекають, коли цивілізаційний вектор розвитку країни зміниться і від безперспективної орієнтації на Москву Білорусь перейде до європейської та євроатлантичної інтеграції. Власне, якщо таке рішення не буде вчасно прийнято, навряд чи незалежна Білорусь ще довго проіснує - а значить, питання самітів "Східного партнерства " вирішиться саме собою.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ