Лукашенко перетворюється на “гаранта навпаки” - Віталій Портников

Лукашенко перетворюється на “гаранта навпаки” - Віталій Портников

Багато років в українській політиці існувала ілюзія, що білоруський правитель Олександр Лукашенко є природним гарантом ненападу з території своєї країни.

Україна повинна докладати всіх зусиль для збереження білоруського суверенітету, що на практиці означало підтримку самого Лукашенка. Тому що з 1994 року державність Білорусі і режим Лукашенка - це практично одне і те ж. Білоруси не мали можливості вплинути на те, що відбувається в їхній власній країні. А коли у 2020 році в Білорусі почалися масові протести проти чергової фальсифікації режимом підсумків виборів президента країни, вже не тільки весь світ, а й самі білоруси змогли переконатися, як Лукашенко звертає увагу на їхню думку.

Тому всі ці 27 років Лукашенка цікавить тільки одне - влада. Збереження влади будь-якої ціною. Заради цього він готовий пожертвувати - і завжди це робив - інтересами власної країни і її суверенітетом. І заради цього він готовий пожертвувати інтересами України. Цей підстаркуватий диктатор - справжній ворог, причому ворог безпринципний і підлий. У Путіна хоча б є ідея - окрім його клептократичних замашок. Путін одержимий не тільки ідеєю влади, а й ідеєю відновлення середньовічної імперії. А Лукашенко байдужий і до імперії, і до Росії, і до Білорусі, і до України.

Він думає тільки про себе і свою сім'ю. І це обивательське ставлення до життя перетворено їм на державну політику. Тому він є таким небезпечним.