Лукашенко і Путін. Західні оглядачі розходяться у прогнозах можливих дій Кремля

Лукашенко і Путін. Західні оглядачі розходяться у прогнозах можливих дій Кремля

Західні журналісти, оглядачі, політики розходяться у оцінках ставлення президента Росії Володимира Путіна до Олександра Лукашенка та можливих дій Кремля на тлі протестів у Білорусі проти офіційних результатів президентських виборів.

"Якщо Лукашенко втратить здатність відновити порядок, або буде присилуваний до того, щоб залишити владу, будуть високі шанси військового втручання з боку Путіна за прикладом України", - твітує у суботу впливовий американський сенатор Марко Рубіо.

"Дилема Путіна:
- Він вже визнав Лукашенка переможцем виборів;
- Він ненавидить протести та вуличні революції;
- Лукашенко - це незручний партнер, але він є "негідником" (SOB - англ.) Кремля, а не Вашингтона.
Доля Білорусі залежить від Путіна. ЄС та США обмежаться деклараціями", - твітує жуналіст американського NPR у Москві, Лучан Кім.

У суботу відбулась телефонна розмова між Олександром Лукашенко та Володимиром Путіним. Як відзначає офіційний сайт президента Росії, розмова відбулась за ініціативи білоруської сторони.

"З обох боків висловлена впевненість, що пролеми, які виникли, будуть скоро врегульовані. Головне, щоб цими проблемами не скористались деструктинві сили, які прагнуть завдати шкоди взаємовигідній співпраці двох країн в межах Союзної держави", - говорить сайт Путіна.

Перед цим Лукашенко заявив, що протести у Білорусі мають ознаки зовнішнього втручання. "Треба зв'язатись із Путіним, президентом Росії, щоб я міг з ним поговорити зараз. Тому що це загроза не лиша Білорусі", - заявив Лукашенко. Він також сказав, що "якщо білоруси не витримають, покотиться ця хвиля туди (до Росії - прим. ГА).

"Питання у тому, яка користь Путіну від Лукашенка, якщо він втратив контроль над ситуацією та викликає огиду. Думаю, що Москва шукає менш токсичну фігуру, яка б зайняла місце Лукашенка, не ризикуючи при цьому з відкритими виборами, які обіцяла Тихановська. Часу на заміну лишилось мало", - твітує московський кореспондент британського видання Guardian Ендрю Рот.

"Варіанти дій Путіна:
- Залишити Лукашенко напризволяще. Але відсутня прийнятна для Росії альтернатива;
- Підтримувати Лукашенко. Цей варіант виглядає дедалі більш нераціональним;
- Ввести війська. Але, що вони рибитимуть із масовими страйками? Більш імовірно, що він не робитиме нічого і чекатиме. Що ви думаєте?", - твітує міжнародний оглядач, колишній редактор Бі-Бі-Сі, Олексій Сологубенко.

На руку Кремлю зіграє роль "нейтрального спостерігача", вважає директор Cicero Foundation Марсель Ван Герпен. "Путін не рятуватиме "рядового Лукашенко". Він спробує взяти на себе роль "нейтрального спостерігача" та нав'зати перехідну фігуру, яка сумісна із Кремлем.", - пише оглядач.

"Путін триматиметься за Лукашенка і зробить спробу його підтримати. Було би дивно, якби він цього не зробив. Це не означає, що він зрештою його не відкине, та ще і швидко", - ділиться своїм баченням ситуації Олівер Керролл, кореспондент британського видання The Independent у Москві.

Як повідомляє білоруська державна інформація агенція "БелТА", Олександр Лукашенко заявив у суботу, що країна не потребує послуг міжнародних посередників.

"Слухайте, у нас є нормальний уряд, створений за Конституцією. Нам не потрібні жодні зарубіжні уряди, жодні посередники", - заявив Лукашенко.

Лідерка білоруської опозиції Тихановська зараз перебуває у Литві, вона ініціювала створення коориднаційної ради для передачі влади. Напередодні міністр закордонних справ ЄС погодились підготувати санкції проти Білорусі.