"МІФИ ПРО ІНДЕКСАЦІЮ ПЕНСІЙ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"МІФИ ПРО ІНДЕКСАЦІЮ ПЕНСІЙ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Пригадуєте, як у 2016 р. по мережах розганяли зраду, мовляв, через підвищення мінімальної зарплатні злетить інфляція і масово припинять діяльність тисячі ФОПів? Результати вийшли якісь протилежні. Валютної інфляції не сталося. Споживча інфляція звісно відбулася – але вона відбувається стільки, скільки я себе пам’ятаю, ще від часів «совка». Цифри статистики мої враження підтвердили. Справді, від грудня 16-го по квітень 17-го заяву про припинення своєї діяльності подали 454 тис. фізосіб-підприємців, але – 368 тис. з них протягом останніх років не здійснювали підприємницької діяльності – були «сплячими». Закрилися вони не через збільшення мінімалки, а через впровадження сплати 22% ЄСВ від мінімальної з/п, навіть якщо ніякого фінансового результату не було. З тих, хто робив справу закрилися лише 58,8 тис підприємців, але за той самий час відкрилися 196 тис. нових ФОП. Наразі в Україні 1804 тис. ФОП, проти 1746 тис на квітень 2017 р.

Правда була така, що мінімальну з/п підняли через те, що в країні з’явилися кошти для підняття з/п бюджетникам. Країна їх заробила. Підприємці ж (будемо чесними) з/п згідно КЗпП не платили ніколи.

Практично те саме зараз відбувається з індексацією пенсій. Чого тільки не на придумували уже з цього приводу противники чинної влади?! Знову – «буде інфляція». Знову «підкуп населення». А що насправді?

Від 1991 р. в Україні існує закон «Про індексацію грошових доходів населення» про який багато років старанно забували. Проведення індексації пенсій – одна з передвиборчих обіцянок президента Порошенка, у тому що її почали втілювати немає нічого дивного.

Чому не раніше? Та розумієте, у нас і так не бракує кандидатів – майстрів і майстринь з індексації пенсій і виплаті «тисяч» після яких інфляція злітає до небес і зжирає всі підвищення вщент. Така індексація – те саме що бурхлива п’янка, пара годин задоволення – доба страждань. Якщо ж ми хочемо аби індексацію справді відчули люди, впровадити її треба так, аби випуск на ринок додаткової грошової маси не розігнав інфляцію. Простіше кажучи уряд ці гроші мусить заробити.

Чи має уряд такі гроші? Так має – вони закладені в бюджеті на 2019 р. Крім того уряд має на руках гроші, що надійшли з розмитнення автомобілів на європейських номерах («євроблях») і які уряд пообіцяв пустити як раз таки на виплати пенсіонерам. Загалом на 22 лютого 2019 р. з розмитнення «євроблях» до бюджету надійшли 8,4 мільярди грн. (всього від авто з іноземною реєстрацією – 13,3 мільярди грн).

А як буде проходити індексація? З 1 березня в країні починає працювати схема перерахунку пенсій за формулою – пенсії підвищуватимуть на суму, у якій враховано 50% зростання від рівня інфляції і 50% зростання середніх зарплатень за попередній рік. У середньому для 10,2 мільйонів пенсіонерів пенсії буде проіндексовано на 17%. Цей механізм дасть змогу відчути мільйонам людей хай маленьке, але поліпшення їхнього життя – не тільки у діаграмах з телевізора, а й на власній кишені.

Пенсії НЕ будуть проіндексовані пенсіонерам, яким вони були призначені за спеціальними законами: суддям, прокурорам, держслужбовцям і ще деяким категоріям. Ідеться про приблизно про 1,23 мільйона осіб. У цих пенсіонерів пенсії і так вищі ніж у більшості літніх українців.

Усім іншим 8,97 мільйонам пенсіонерів пенсії буде збільшено, у середньому – на 580 грн. Але – не всім однаково. Мінімальне підвищення – від 100 грн. Уряд збільшить сильніше пенсії тим громадянам, які в часи СРСР мали маленьку зарплатню, і відтак зараз мають невеличку пенсію. Так 425,5 тис. пенсіонерів отримають підвищення на суми 700-1000 грн, а 2480 тис. пенсіонерів – на суми більше 1000 грн.

І ще. В країні існує 2095 тис. пенсіонерів, які мають повний трудовий стаж, але – найнижчу пенсію. Цим особам буде зроблено єдиноразову виплату у розмірі 2400 грн. Кошти для цієї виплати будуть взяті з надходжень від розмитнення «євроблях». Уряд обіцяв віддати ті гроші пенсіонером – уряд відповідає за слова.

Ну й на останок. Відповім на ті зауваження які віщую уже зараз. Чому підвищення таке невисоке? Шановні, моя воля – я підняв би й вище. Але. Бюджет країни багато в чому схожий на бюджет сім’ї, починаєте витрачати більше ніж заробляєте – мусите залізти у борги. Це – не наш шлях. І так, звісно відповім любителям ідеї «розкуркулити олігархів» - і підняти пенсії та соцдопомоги з тих коштів. Шановні запитайте себе самих, де подівся СРСР, а з ним – весь Варшавський договір? А також поцікавтеся пенсіями зараз у Венесуелі – там як раз зібралися популісти які заходилися «поліпшувати життя населенню» штучними, а не ринковими методами.

Є проста правда, країни де зараз пенсії найвищі (Швеція, Данія, Німеччина, Британія) – це країни які свого часу пройшли катівню жорсткого та цинічного капіталізму – і стали багатими та здатними платити високі пенсії своїм літнім громадянам. Ті ж країни де популізм ставлять вище за ринок, і де вдаються до методів більшовизму – закінчують як СРСР та Венесуела.

Я такого майбутнього для України – не хочу.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко