"МІНІСТР І МАВІК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"МІНІСТР І МАВІК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Їй Богу не хотів згадувати зелень в святковий день. Але... Це вже занадто.

"Давайте не ідеалізувати "мавіки". В мене в закупці "мавіків" немає, щоб ви розуміли. Військові не сприймають, вони називаються нашими генералами "весільні дрони". Знімають весілля цими дронами. Те, що наші унікальні хлопці, креативники їх використовують для ведення, скажемо так, маленької окопної боротьби і знищення в тому числі ворогів, цьому – нашому креативу і винахідливості – аплодують. "Мавік" живе добу-дві максимум, якщо його серйозно використовують. Але давайте без ілюзій, цей дрон не змінить ситуацію на полі бою..."

Фронтовики! Оцінили?

Знаєте хто це заявив? Це міністр оборони Олексій Резніков. Це отак він знає що реально відбувається на фронті. Він всерйоз вважає, що основне призначення коптерів "Мавік" - скидати гранатки. Я вас сильно розстрою. Скидання гранаток з "Мавиків" і "Аутелів" це виняток, а не правило. Скидати гранатки гарно коли або у ворога взагалі нема РЕБу, або коли у тебе в запасі десяток "Мавиків"  

Бо головне і основне призначення "Мавиків" - розвідка.

Я не з чуток знаю цю ситуацію, коли стоїш на чергуванні в траншеї на світанку. І раз - над тобою пролітає Мавік розвідроти. За ним - "Мавік" мінометників. За ним - коптер БУАРу. Далі коптери артилеристів, ракетників, піхотних рот... Завдяки цим нехитрим пристроям штаби бачать картинку з передової в режимі он-лайн. І своєчасно приймають рішення.

Скидання гранаток з "Мавіка" то видовищно, але головний інструмент коптера - КАМЕРА. З хорошим зумом. Краще ніж на "Мавіку" нема ніде. Більше скажу. Жоден оператор, що поважає себе, не полетить до ворога з гранаткою. Він краще скоректує роботу мінометів. Буде і дешевше і надійніше.

Всього цього міністр оборони не знає? А як так сталося? У міністра нема "Мавиків" у закупці? А форма військова у нього в закупці була? Як він пояснить те, що на моїх очах солдатам замість літньої форми ЗСУ видавали американську форму б/в? Мініст не в курсі ЯКА потреба на фронті у "Мавіках" та інших квадрокоптерах?

Сир-бор почався з того, що лідер "Центру підтримки авіарозвідки" Марія Берлінська підняла питання, що "Мавіки" в Україні досі продукт подвійного призначення. Через це волонтери досі мають масу перепон і мусять збирати купи паперів аби "Мавіки" завезти. Тема болісна, і пані Берлінську підтримали багато військових. Журналісти поставили питання Резнікову...

А той відповів. "Нам потрібен дрон, який несе на собі навантаження не 300 грамів, а 30 кілограмів. Ну хоча б три, розумієте? Який літає не на 5 кілометрів, а на 50 хоча б". Тобто якщо нема дрону здатного нести 30 кг, армія має лишитися сліпа і глуха? Така логіка міністра оборони?

У нього в закупці нема "Мавиків". А можу його привітати, БПЛА "Валькірія" у нього в закупці теж нема, а на фронті їх літають сотні. Бо купують їх, як і "Мавіки", волонтери. І це - ганьбище для міністерства оборони.

Марія Берлінська розповіла ще дещо. Коли вона почала піднімати тему завезення "Мавиків", їй швидко запропонували, аби ліцензію на завезення видали конкретно її Центру. Аби не шуміла. Бо, явно завезення "Мавиків" чипляє чиїсь інтереси. Тепер очевидно, ідеться про інтереси, які захищає міністерст оборони. Хто ж це може бути?