Мін'юст відкрив справу на Уряд за прожитковий мінімум — «Відкритий суд»

Мін'юст відкрив справу на Уряд за прожитковий мінімум — «Відкритий суд»

Уряд подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду і просив зупинити перегляд прожиткового мінімуму в Україні. Однак, і суд касаційної інстанції відмовив Кабміну

Підконтрольна Міністерству юстиції Державна виконавча служба України відкрила справу за заявою керівника проекту «Відкритий Суд» щодо виконання рішення суду про перегляд урядом прожиткового мінімуму в Україні. Про це повідомляється на сторінці проекту у соцмережі повідомляють "Спектр Новини" із посиланням на hromadskeradio.org.

«Впродовж 2015 року ми виграли дві судові справи проти уряду України про перегляд прожиткового мінімуму в суді першої та апеляційної інстанції. Не зважаючи на те, що рішення набуло законної сили та підлягає виконанню, уряд подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду і просив зупинити перегляд прожиткового мінімуму в Україні. Однак, і суд касаційної інстанції відмовив Кабінету Міністрів України в задоволенні такого клопотання. Наразі рішення суду підлягає примусовому виконанню», — йдеться в повідомленні.

В постанові про відкриття виконавчого провадження зазначається зобов’язати Кабінет Міністрів України вжити передбачені законодавством заходи та реалізувати наявну компетенцію з метою:
1) провести науково — громадську експертизу набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму в Україні;
2) провести перегляд вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально — демографічних груп населення.

«Крім того, що уряд принципово повинен виконати зазначені вимоги на майбутні роки, Кабінет Міністрів було зобов’язано встановити належний розмір прожиткового мінімуму в Україні відповідно до закону ще у 2015 році.
Втім, для невиконання рішення суду Кабінет Міністрів та Міністерство юстиції вдалося до порушення закону. Так, з постанови про відкриття виконавчого провадження вбачається, що виконавчий лист надійшов на виконання 01.12.2015 р. Проте, ми маємо докази надходження документу ще 25.11.2015 р., що, на наш погляд, свідчить про фальшування», — пишуть активісти «Відкритого суду».

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про виконавче провадження», державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. Це означає, що провадження щодо Кабміну мало бути відкрите ще 28 листопада.