Мінкульт залишив Національний центр Олександра Довженка без керівника

Мінкульт залишив Національний центр Олександра Довженка без керівника

11 листопада закінчився термін дії контракту Івана Козленка, директора Національного центру Олександра Довженка. Козленко опублікував докладний звіт про свою діяльність на посаді керівника Центру.

Представники Міністерства культури України контракт з Іваном Козленком не подовжили і не вжили заходів, необхідних для проведення конкурсу на посаду директора Центру, чим, фактично, залишили державну інституцію без керівника.

«Національний центр Довженка видається мені зразковим прикладом - настільки незвичайним і настільки важливим у нашій ситуації, - культурної держустанови, діяльність якої поєднує активність з ефективністю, пропагує національне мистецтво, вписуючи його у світовий контекст, виховує повагу до української класики, доводячи її сучасність. На жаль, ця ситуація може змінитися. Я не так давно дізнався, що Національний центр був заснований ще в 94-му році, в той час як я (як і, насмілюся зауважити, більшість моїх колег) дізнався про його існування тільки в 2011-му, завдяки першому з такої нині популярної серії перформансів "КОЛО ДЗИГИ".


Усі заходи, завдяки яким Національний центр Довженка став своєрідним знаком якості для вітчизняних шанувальників кінематографа і музики, для всіх, хто цікавиться українським мистецтвом і українською історією, пов'язані з ім'ям Івана Козленка, глибокого, тонкого фахівця, фанатичного ентузіаста і блискучого організатора, чиє запізніле призначення на посаду директора Національного центру ми всі настільки бурхливо вітали рік тому. Виявилося, що наша радість була передчасною. Не думаю, що у когось можуть бути сумніви на цей рахунок - у випадку, якщо Івана Козленка не затвердять на цій посаді знову, Національний центр  повернеться в культурне небуття, в якому він перебував до появи Івана», - поділився з Cultprostir Олександр Гусєв, кінокритик.

cultprostir.ua