Міноборони призначило нову очільницю «Агенції оборонних закупівель»: що про неї відомо?

Міністерство оборони України призначило нову очільницю державного підприємства «Агенція оборонних закупівель». Нею стала Марина Безрукова.

Про це повідомила пресслужба Міноборони.

«Міноборони вибудовує нову архітектуру закупівель, яка унеможливить прояви корупції та буде відповідати стандартам НАТО. Зміна менеджменту — це перший крок до кардинального перезавантаження "Агенції оборонних закупівель"», — сказав заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.

Очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін назвав Безрукову «однією з найкращих кандидаток на цю посаду». За його словами, це призначення намагалися зірвати певні «корумпанти».

Журналістка та членкиня Громадської антикорупційної ради при Міноборони Тетяна Ніколаєнко зазначила, що «Агенції» зараз варто: «не допустити нових альф з "Арсеналами"»; створити прозорий механізм прийому заявок постачальника і їхнього опрацювання; «зрозуміти, що якість не менш важлива, ніж ціна».

А радниця заступника міністра оборони Дана Ярова закликала, щоб ексочільника агенції Володимира Пікуза не тільки відсторонили від посади, але й притягнули до відповідальності: «Своїх договорів від 8 до 12 по зброї він достатньо підписав».

Що відомо про Марину Безрукову?

Марина Безрукова є магістеркою фінансів, спеціалісткою з правознавства та магістеркою управління бізнесом.

Упродовж 2017-2024 років, Безрукова працювала в «Укренерго». Вона була членкинею правління та директоркою з управління ланцюгами поставок.

Як зазначає Міноборони, Безрукова має 20-річний досвід в управлінні ланцюгами постачання та розвитку партнерства з іноземними компаніями (США, Канада, Європа, Близький Схід, Африка). За час своєї роботи в «Укренерго» вона розробила і запровадила сучасну політику закупівель, засновану на принципах прозорості, ефективності та розподілу повноважень.

Безрукову призначили головою держпідприємства «Агенція оборонних закупівель» замість Володимира Пікуза, який очолював підприємство з серпня 2022 року. Його звільнили з «Агенції» на тлі скандалу із Гринкевичами.

Нагадаємо, державне підприємство «Агенція оборонних закупівель» забезпечує централізовану закупівлю у сферах національної безпеки і оборони. Це підприємство було створене Міноборони України у червні 2022 року.