Місто у вогні. Що відбувається в Портленді, де вже восьмий тиждень не вщухають протести

Місто у вогні. Що відбувається в Портленді, де вже восьмий тиждень не вщухають протести

Шумові гранати, сльозогінний газ, арешти і сутички з силовиками стали атрибутами останніх вечорів у американському Портленді, штат Орегон. Найгарячіші протести тривають біля будівлі суду в центрі міста. Її, включно з іншими будівлями, наказали охороняти федеральним силам, які в місто відправили за вказівкою Дональда Трампа. Але демонстранти стверджують, що правоохоронці порушують права людей.

“Це протест проти брутальності поліції та федеральних агентів, які приїхали у Портленд”, - каже Керолін, демонстрантка. “Силовики не мали уніформи - вони були в камуфляжі. Вони були в автомобілях без розпізнавальних знаків і ловили людей на вулиці, які йшли подалі від того, що відбувалось біля суду”.

Дії силовиків у Портленді стали предметом гарячих дискусій. Одні апелюють до того, що в останній місяць у Портленді випадки стрілянин зросли майже в чотири рази, порівняно з минулим роком і що протести давно перестали бути мирними і супроводжувались руйнуванням майна та вандалізмом, а інколи й проявами насильства. Тож федеральні агенти мають навести порядок у місті, якщо з цим неспроможна справитись місцева поліція.

Протести в Портленді

З іншого боку, проти присутності силовків виступила місцева влада, зокрема мер Портленда і губернатор Орегону. Вони заявили, що федеральні агенти проявляють надмірну жорстокість, зокрема і до мирних демонстрантів.

Використання гумових куль та сльозогінного газу є антидемократичним, - стверджують у місті, а затримання без ідентифікації - незаконними. Тож на думку місцевої влади, присутність федеральних силовиків у військовій уніформі лише додає хмизу до вогню. З критикою виступили також в Демократичній партії США.

Це наче в деспотичній країні третього світу, де ви берете когось, не представляєтеся, тягнете його кудись і він чи вона навіть не знає, що коїться.
Чак Шумер, лідер демократів у Сенаті

“Це наче в деспотичній країні третього світу, де ви берете когось, не представляєтеся, тягнете його кудись і він чи вона навіть не знає, що коїться”, - заявив лідер демократів у Сенаті Чак Шумер.

Натомість в Міністерстві внутрішньої безпеки США переконують, що захищають порядок у місті від вандалізму та проявів насильства.

“Якщо ви хочете мирно протестувати у Портленді, міністерство поважає ваше право на це, - заявив на брифінгу Чад Вулф, в.о. міністра внутрішньої безпеки США. - Будь ласка, утримайтесь від насильницьких дій, що мають місце біля будівлі суду щоночі - для вашої ж безпеки. Ми знаємо, що якби ми пішли звідти, вони б спалили цю будівлю. Вони заявляли про це публічно. Ми знаємо, що вони намагались - в нас є відео, як вони пробують це зробити декілька разів”.

Протести в Портленді

Дональд Трамп назвав роботу правоохоронців у Портленді фантастичною. Президент оголосив, що відправляє федеральні сили також до Чикаго (штат Іллінойс) та Альбукерке (Нью-Мексико) , і засудив злочинність у Нью-Йорку, Філадельфії та інших містах.

Якщо поглянути на це з будь-якої точки зору, зусилля щодо приглушення правоохоронних органів у власних громадах призвели до вражаючого збільшення стрілянин, вбивств та жахливих насильницьких злочинів
Дональд Трамп, президент США

“Є радикальний рух за зменшення фінансування та розпуск наших підрозділів поліції. Якщо поглянути на це з будь-якої точки зору, зусилля щодо приглушення правоохоронних органів у власних громадах призвели до вражаючого збільшення стрілянин, вбивств та жахливих насильницьких злочинів. Це кровопролиття має закінчитися. Це кровопролиття закінчиться”, - заявив президент США.

Цього місяця в Чикаго і справді виросла злочинність на вулицях. Лише за одні вихідні всередині липня від куль там постраждали понад 60 людей. Втім, не встановлено, чи це має прямий стосунок до протестів, чи на це вплинули інші фактори. Міська голова Чикаго Лорі Лайтфуд заявила - не заперечує федеральному втручанню, але проти брутальних методів і неправомірних дій силовиків, які мали місце в Портленді.

Протести в Портленді

“Хоча ми всі розуміємо, що наявність додаткових федеральних ресурсів може бути корисною, Це не приносить користі, якщо безіменні агенти їздять у фургонах довкола і хапають людей на вулиці, позбавляючи їх конституційних прав. Демократія має не такий вигляд”, - заявила міська голова Чикаго.

Критики Трампа кажуть: застосувавши силу проти демонстрантів, він хоче відволікти увагу від невдалого приборкання пандемії і покращити свої рейтинги перед виборами. Натомість прихильники президента заявляють: у містах Америки слід негайно навести порядок.

Дивіться також: Протести у Портленді не стихають: ситуація ще більше напружилась після відправки у місто федеральних сил.