Місячний календар городника та садівника на листопад 2023 року

Місячний календар городника та садівника на листопад 2023 року

У листопаді на ділянці потрібно закінчити всі господарські роботи та підготувати рослини до зими. Багато інструментів та садова техніка вже не знадобляться, тому їх можна почистити, змастити і прибрати на зберігання.

У саду займіться обприскуванням дерев та чагарників розчином мінеральних добрив. Для захисту саду від гризунів потрібно зібрати всі бур'яни і листя, а також обв'язати стовбури дерев щільним матеріалом. У цей час закінчується посадка саджанців яблунь. Також на ділянці потрібно перекопати землю, щоб вона стала пухкою та внести органічні добрива по периметру крон. Не забувайте вчасно поливати рослини. Також можна почати заготовляти живці для осіннього щеплення. Треба постригти газон, якщо ви не зробили цього у жовтні. Не забудьте вкрити полуницю до настання холодів.

У листопаді саме час зайнятися заготівлею ґрунту для розсади. Можна зайнятися сортуванням насіння. Також на ділянці потрібно прибрати сміття, яке скупчилося за минулий час.

У другій половині місяця можна провести підзимовий посів таких холодостійких сортів овочевих культур, як буряк, редис, морква, пастернак, салат, петрушка, кріп та інші. У домашніх умовах можна зайнятися посадкою цибулі. Також потрібно завершити збирання врожаю всіх холодостійких культур, що залишилися.

У квітнику утепліть та закрийте на зиму кущі троянд. Поки земля не замерзла, можна посадити цибулинні (тюльпани, лілії, нарциси та багато інших). Виконайте також посів насіння літників та багаторічників (айстри, люпини, гвоздики).

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на листопад 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на листопад 2023 року по днях:

1 листопада. Це досить пасивний день, коли активні дії на ділянці не рекомендуються. У саду займіться щепленням, обрізанням дерев та обприскуванням від хвороб та шкідників. Можна викопувати цибулини та бульби на зберігання. Рекомендується також пересадка більшості рослин, особливо однорічників. Крім того, можна робити заготівлі на зиму. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий і ціанотис к'юський. Займіться збиранням на тривале зберігання плодів та коренеплодів. У цей день не рекомендується працювати з корінням рослин, а також займатися розпушуванням ґрунту. Полив має бути помірним.

2 листопада. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується працювати з надземною частиною рослин. На ділянці можна зайнятися щепленням, прополюванням і проріджуванням. Також займіться викопуванням цибулин та бульб для тривалого зберігання. Можна поливати та обприскувати рослини від шкідників та бур'янів, а також зайнятися кореневим органічним підживленням та заготівлею листя лікарських рослин. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Можна консервувати, зайнятися солінням та квашенням капусти, а також сушінням овочів та фруктів, заготівлею соків. Цього дня не рекомендується займатись будь-якими роботами з використанням садового інвентарю.

3 листопада. У цей день рекомендується працювати із надземною частиною рослин. Займіться збиранням урожаю для тривалого зберігання. Крім того, можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення, а також висаджувати та обрізати дерева. Займіться боротьбою зі шкідниками та бур'янами. Також можна підгодовувати рослини та вносити добрива. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. У саду рекомендується прибрати опале листя. У цей день не рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням та рясний полив.

4 листопада. День підходить для активних дій дільниці. Рекомендується зайнятися збиранням коренеплодів на тривале зберігання. Також займіться збиранням насіння, плодів та коренеплодів, а також насіння лікарських рослин та лікарських трав. У квітнику займіться зрізанням квітів, оскільки вони довго не зав'януть і добре зберігатимуться під час транспортування. День сприятливий для щеплень та обрізання дерев. Підживлення має бути прикореневе. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. У цей день не рекомендовано рясний полив, а також прищіпка та пікірування.

5 листопада. Цей день є сприятливим для неактивних дій на ділянці. Рекомендується зайнятися боротьбою з бур'янами та шкідниками, а також внесенням органічного прикореневого підживлення. Можна зрізати квіти, призначені для зберігання або тривалих перевезень, викопувати квіткові цибулини та бульби на зберігання. Полив має бути не рясним. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Зробіть заготівлі овочів і фруктів про запас. Можна також зайнятися прибиранням саду. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням.

6 листопада. Цей день сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. У саду можна обрізати дерева, зайнятися щепленням та перещепленням. Рекомендується також садити та збирати плоди, що знаходяться у землі. У квітнику можна зайнятися викопуванням квіткових цибулин. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Також на ділянці рекомендується зайнятися внесенням добрив, прополюванням та обприскуванням рослин від шкідників. У цей день не рекомендується рясний полив.

7 листопада. У цей день рекомендується працювати із тією частиною рослин, яка знаходиться над землею. У саду рекомендується зайнятися обрізанням, щепленням і перещепленням дерев, а також прибиранням листя, що впало. Можна зайнятися збиранням культур на тривале зберігання. Також можна вносити мінеральні добрива та органічне підживлення. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Рекомендується заготовляти коріння лікарських рослин. У цей день не слід займатися пікіровкою та прищипкою.

8 листопада. Це пасивний день, коли не бажані будь-які активні дії. У квітнику рекомендується викопувати квіткові цибулини та бульби для зберігання. Можна зайнятися прополюванням, оранням, розпушуванням, а також обприскуванням від шкідників та хвороб. Допускається також кореневе органічне підживлення. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Можна зайнятися сушінням плодів, трав та коренів лікарських рослин. У цей день не рекомендується працювати з корінням, робити прищипування та пікірування. Також не рекомендується рясний полив.

9 листопада. Це також пасивний день. Рекомендується зайнятися, наприклад, придбанням нових садових інструментів. Також у саду можна обрізати, щеплювати та перещеплювати чагарники та дерева, а також прибрати листя та бадилля. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться боротьбою зі шкідниками та хворобами рослин. У цей день не рекомендується рясний полив.

10 листопада. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Займіться посівом та посадкою холодостійких сортів овочевих культур, у яких їстівною є підземна частина. Також можна викопувати квіткові цибулини, бульбоцибулини та бульби на довге зберігання. Займіться обрізанням, щепленням та перещепленням. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Крім того, рекомендується зайнятися прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від хвороб та шкідників. Не рекомендується працювати з садовим інвентарем, а також прищипування та пікірування коренів.

11 листопада. Це спокійний день, коли неприпустимі будь-які дії, пов'язані із руйнуванням. Рекомендується зайнятися посівом та посадкою рослин. Також можна підгодовувати рослини органічними та мінеральними добривами. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, копати, а також рвати квіти та рослини. Крім того, утримайтеся від рясного поливу.

12 листопада. Найважчий день місячного циклу. У саду рекомендується зайнятися обрізанням дерев і чагарників, щоб видалити висохлі та хворі гілки. Також можна обприскувати рослини від шкідників та зайнятися видаленням бур'янів. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськолисник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. У цей день не рекомендується займатися посадкою рослин, прищеплювати, розпушувати та копати ґрунт. Також не можна працювати з корінням рослин.

13 листопада. Молодий місяць. Це спокійний день, коли активні дії не рекомендуються. У саду можна зайнятися пересадкою і посадкою чагарників та дерев. Займіться заготівлею посадкового матеріалу та його укорененням. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, гірськолисник колючий, кактуси пустельні, апорокактус плетеподібний, драконове дерево, опунцію Бергера, стапелію строкату, дурман білий, олеандр, фаукарію, цереус перуанський, ехінокактус Грус. Полив у цей день має бути прикореневим. У цей день не рекомендуються посівні роботи, розпушування та робота з садовим інвентарем.

14 листопада. Цього дня садівникам та городникам рекомендується посилити свою активність. Можна зайнятися посівом та посадкою холодостійких сортів овочевих культур. У саду займіться пересадкою і посадкою чагарників та дерев. Крім того, можна вносити мінеральні підживлення, обробляти землю та зайнятися щепленням та перещепленням. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Полив має бути прикореневим. У цей день не рекомендується займатися видаленням або укороченням пагонів дерев та чагарників.

15 листопада. День сприятливий для робіт у саду та городі. Займіться сортуванням насіння, посадкою та пересадкою дерев та чагарників, а також підзимовим посівом холодостійких сортів овочевих культур. Поливати рослини цього дня потрібно якнайчастіше. Рекомендується зайнятися захистом від хвороб та шкідників, а також заготівлею коренів лікарських рослин. Також займіться обрізанням, прищипкою, щепленням та заготівлею живців. Можна сіяти і садити багаторічні рослини, які зимують у відкритому ґрунті. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, клівію, кімнатний лимон, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, кринум Паула, еухаріс крупноцвітів. Цього дня не варто займатися окулюванням.

16 листопада. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна зайнятися посівом та посадкою підзимових та багаторічних рослин, які зимують у відкритому ґрунті. Також у цей день рослини потрібно поливати якнайчастіше. Займіться обробкою землі та внесенням мінерального підживлення. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Крім того, можна зайнятися збиранням плодів та заготівлею коренів лікарських рослин. У цей день не рекомендується займатися окулюванням.

17 листопада. У цей день рекомендується садити і пересаджувати, оскільки у цей день коріння особливо насичене поживними речовинами. Можна заготовити ґрунт для розсади, вносити підгодовування. Також займіться збором урожаю, що залишився, і заготівлею квіток, плодів і насіння лікарських рослин. Поливати рослини в цей день потрібно дуже рясно. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. У цей день не рекомендується обрізання рослин.

18 листопада. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Можна садити і пересаджувати рослини, вони будуть добре рости і плодоносити в майбутньому. Також можна зайнятися викопуванням коренеплодів, у цей день вони володітимуть цілющими властивостями. Займіться пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин, також можна підготувати ґрунт для розсади. Можна зайнятися збиранням урожаю холодостійких культур. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини, юкку слонову. Рекомендується щепити та підгодовувати під корінь, а також рясний полив. Цього дня не варто проводити обрізання плодових дерев та чагарників, а також пересаджувати їх.

19 листопада. Цей день вважається сприятливим для садівників та городників. Займіться підзимовим посівом та посадкою холодостійких сортів овочевих культур. Крім того, можна зайнятися підготовкою ґрунту для розсади, внесенням добрив та щепленням. Можна викопувати коренеплоди, у цей день вони відрізнятимуться цілющими властивостями. Також рекомендується зайнятися збиранням урожаю. Поливати рослини цього дня рекомендується якнайчастіше. Рекомендується прикореневе підживлення мінеральними добривами, пікірування та обрізка рослин. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, бокарнею відігнуту, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик, хрестовик Роуту. Цього дня у саду не рекомендується займатися обрізуванням та пікіровкою плодових дерев.

20 листопада. Цей день вважається сприятливим для робіт на городі та саду. Рекомендується зайнятися посадкою, пересадкою, внесенням добрив та щеплень. Також можна зайнятися збиранням урожаю холодостійких культур. Поливати рослини цього дня потрібно якнайчастіше. Можна пересаджувати і вкорінювати кімнатний клен, алоказію Сандера, відігнуту бокарню, драцену Годсефа, калатею, калістемон лимонно-жовтий, колеус, хрестовик Роулі, маранту біложилкувату, пуансеттію, роголістник. Займіться обробкою землі та заготовками на зиму. У цей день не рекомендується обрізати та пікірувати рослини, а також прибирати бадилля та листя. При обробці землі потрібно бути дуже обережними.

21 листопада. Цей день вважається несприятливим для робіт у городі та саду. Активні дії не рекомендуються. Можна зайнятися прибиранням бадилля та листя в саду. Поливати рослини цього дня потрібно якнайчастіше. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. У цей день не рекомендується займатися посадкою, пересадкою, укоріненням, живцюванням овочевих, плодових, баштанних культур, зелені та ягідних чагарників.

22 листопада. День сприятливий для всіх садово-городніх робіт. Займіться обробкою та розпушуванням землі, а також посадкою холодостійких сортів овочевих культур. Можна зайнятися щепленням рослин, а також обрізанням та живцюванням. Також рекомендується прищипка та пікірування рослин, проріджування сходів та сортування насіння. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси ампеці, пекельну. Не забувайте також про поливання рослин та підживлення їх мінеральними добривами. У цей день не можна обрізати плодові дерева, інакше вони можуть загинути.

23 листопада. Цей день є сприятливим для посадки плодових дерев. Посаджені або пересаджені цього дня дерева даватимуть хороший урожай упродовж багатьох років. Рекомендується зайнятися збиранням урожаю, який призначений для тривалого зберігання, а також збиранням надземних плодів. Можна саджати та сіяти холодостійкі сорти, а також поливати, прищеплювати та удобрювати ґрунт. Цього дня у саду не рекомендується обрізати дерева, оскільки це може зашкодити їм.

24 листопада. У цей день рекомендується зайнятися збиранням урожаю холодостійких культур. Можна також садити, пересаджувати, зайнятися укоріненням, живцюванням та проріджуванням. Також можна обробляти та розпушувати ґрунт. Крім того, займіться обрізанням, пасинкуванням, прищипкою та підживленням рослин. Рекомендується посадка холодостійких сортів овочевих культур. У цей день також рекомендовано рясний полив. У саду не рекомендується обрізати плодові дерева, а також прибирати листя і бадилля.

25 листопада. Цього дня краще обрати спокійну та неквапливу роботу. Не бажано розпочинати щось нове. Займіться збиранням урожаю плодів, не призначених для зимових заготовок. Рекомендується також зайнятися обробкою землі, живцюванням, обрізанням, пасинкуванням, а також проріджуванням, обрізанням, прищипкою та пікіруванням. Можна посадити холодостійкі сорти овочевих культур. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, примулу, синнінгію. Можна продовжити робити зимові заготівлі. Цього дня у саду не рекомендується займатися обрізанням плодових дерев, оскільки вони можуть загинути.

26 листопада. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися сортуванням насіння, посівом та посадкою холодостійких сортів овочевих культур. Можна зайнятися обробкою землі, щепленням та перещепленням. Поливати рослини цього дня потрібно частіше. З кімнатних рослин можна посадити, наприклад, бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, першоцвіти, синнінгію. Можна вносити органічні підгодовування. Цього дня в саду не рекомендується займатися прищипкою та обрізанням дерев, а також прибирати бадилля та листя.

27 листопада. Повний місяць. Цей день чудово підходить для початку будь-яких нових справ на ділянці. Можна сіяти та садити холодостійкі сорти овочевих культур. У домашніх умовах можна посадити цибулю. Також займіться обробкою землі і збиранням урожаю, що залишився. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Можна поливати та вносити мінеральні підживлення. У цей день не рекомендується займатися пікіровкою, прищипкою, щепленням, обрізанням та пасинкуванням рослин.

28 листопада. Цей день сприятливий для роботи на городі та у саду. Рекомендується зайнятися розпушуванням землі, підгортанням та внесенням підживлення. Займіться також обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. Можна також прибирати врожай і зайнятися заготівлею про запас вирощеної продукції. З кімнатних рослин сьогодні можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Можна також консервувати, солонити овочі та квасити капусту. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

29 листопада. У цей день рекомендується не займатися активними роботами на ділянці. Можна зайнятися замочуванням насіння, посівом та посадкою рослин, особливо однорічників. Можна розпушувати і підгортати грядки, а також удобрювати ґрунт і полоняти бур'яни. Крім того, займіться обприскуванням рослин від шкідників. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Цього дня утримайтеся від посадки, обрізки, пасинкування та прищипування рослин. Також не варто збирати лікарські рослини, оскільки цього дня вони не мають цілющих властивостей.

30 листопада. Цей день рекомендується для активних робіт у саду та городі. Можна садити і сіяти холодостійкі сорти овочевих культур, а також зайнятися прополюванням бур'янів. Рекомендується кореневе органічне підживлення. З кімнатних рослин можна зайнятися укоріненням, пересадкою і обрізанням агави американської та нитконосної, аглаонеми скромної, лепехи злакоподібної, гастерії бородавчастої, диффенбахії чарівної, каланхое, хавортії перлинної та шахової, еверії. Займіться сушінням овочів та фруктів, можна варити варення та консервувати. У цей день не рекомендується займатися обрізанням, пасинкуванням та прищипкою рослин.