Місячний календар городника та садівника на лютий 2023 року

Місячний календар городника та садівника на лютий 2023 року

У лютому садівники та городники повинні встигнути придбати добрива та садовий інвентар, якщо не зробили цього раніше. Можна зайнятися закупівлею та підготовкою насіння різних овочевих культур та препаратів проти хвороб та шкідників.

Важливо пам'ятати про захист коріння рослин від промерзання, тому на ділянці, наскільки це можливо, потрібно накопичити і постаратися утримати максимальну кількість снігу. Потрібно заготовити саджанці, а також перевірити, як зимують рослини на ділянці. У саду займіться обрізанням дерев, сухих і зламаних гілок. У чагарників необхідно обрізати зайву поросль.

Можна посадити насіння для розсади, яку планується висаджувати у теплицях. У лютому можна посіяти, баклажани, огірки, кореневу селеру, солодкий перець, томати, ремонтантну полуницю, цибулю та інші культури.

У квітнику, як і попереднього місяця, потрібно також перевіряти сніговий покрив на клумбах. Це ідеальний час для посадки на розсаду насіння квітів. Також можна вже почати займатися пророщуванням бульб квітів, наприклад, жоржин. Рекомендується посіяти однорічні квіти (гвоздики Шабо, сальвії). Не забувайте перевірити квіткові бульби, які ви помістили на зберігання.

Пропонуємо до вашої уваги місячний календар городника та садівника на лютий 2023 року, який стане незамінним помічником і підкаже найбільш сприятливі дні місяця для проведення робіт на землі.

Місячний календар городника та садівника на лютий 2023 року:

1 лютого. У цей день можна сіяти і садити кучеряві рослини, а також ті, які мають вуса (дині, суницю, квасолю та горох). Крім того, можна зайнятися посадкою та посівом ампельних та декоративних рослин зі звисаючими, стелиться або повзучими стеблами. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Також у цей день можна посадити гарбуз, огірки, кабачки, томати, баклажани та лікарські рослини. Рекомендується зайнятися обробкою та розпушуванням ґрунту. У цей день рекомендується рясний полив. У цей день не варто обрізати плодові дерева.

2 лютий. Цей день є сприятливим для садово-городніх робіт. Однак краще утриматися від активних дій. Рекомендується сіяти, садити, пересаджувати зелень, плодові та баштанні культури, а також листові овочі, ягідні чагарники та плодові дерева. Займіться замочуванням насіння. Можна робити зимові заготівлі. З кімнатних рослин можна посадити агаву американську і нитконосну, аглаонему скромну, аїр злакоподібний, бородавчасту гастерію, чарівну диффенбахію, каланхое, пахівітум яйценосний, хавортію перлинну і шахову, чеверію. Рекомендується зайнятися обробкою землі, обрізанням, живцюванням, пасинкуванням, проріджуванням, а також обрізуванням, прищіпкою та пікіруванням. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.

3 лютого. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися збиранням насіння, так як вони дадуть хороші сходи. Займіться посівом, посадкою, пересадкою, живцюванням, укоріненням живців та вусів, а також обробкою землі. З кімнатних рослин можна посадити агаву американську і нитконосну, аглаонему скромну, аїр злакоподібний, бородавчасту гастерію, чарівну диффенбахію, каланхое, пахівітум яйценосний, хавортію перлинну і шахову, чеверію. У цей день також можна працювати з корінням рослин. Рекомендуються полив та підгодовування. Також можна зайнятися щепленням та перещепленням. У цей день рекомендується займатися обрізанням та прищипкою дерев.

4 лютого. Цей день чудово підходить для активних дій на ділянці. Рекомендується зайнятися збиранням насіння, плодів та коренеплодів на насіння, а також збиранням насіння лікарських рослин та лікарських трав. Можна зайнятися зрізанням непотрібних пагонів та формуванням крони. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Також займіться роботою із землею, пересадкою і посадкою культур. У цей день рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин.

5 лютого. Повний місяць. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна зайнятися збиранням насіння, плодів та коренеплодів на насіння, а також збиранням насіння лікарських рослин та лікарських трав. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Займіться розпушуванням землі, підгортанням та підживленням. У цей день рекомендується займатися обрізанням, пікіровкою, прищипкою, щепленням та пасинкуванням рослин. Також утримайтеся від заготівлі консервів, тому що консерви, закатані в банки цього дня, зазвичай вибухають.

6 лютого. Цього дня можна відпочити від активних робіт на ділянці. Можна зайнятися розпушуванням і підгортанням грядок, а також вносити добрива. З кімнатних рослин можна посадити амарант хвостатий, афеландру відстовбурчену, жасминовидну гарденію, кальцеолярію гібридну, камелію, мімозу сором'язливу. Займіться прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від шкідників. Також рекомендується зайнятися збиранням насіння, плодів та коренеплодів на насіння. У цей день рекомендується займатися посадкою, пасинкуванням, обрізанням та прищипкою рослин.

7 лютого. Цей день вважається сприятливим для активних робіт у саду та городі. Можна сіяти і садити не на рясний урожай однорічні квіти, невисокі декоративні дерева та чагарники, які не призначені для плодоношення, а також кучеряві та повзучі рослини. Рекомендується будь-яка обрізка та полив рослин. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. Займіться прополюванням бур'янів. У цей день рекомендується пасинкування, обрізування та прищипування рослин.

8 лютого. Це досить пасивний день, коли активність допускається, але не рекомендується. Займіться посівом та посадкою рослин, у яких їстівна підземна частина (морква, цибуля, ріпа, буряк, арахіс, бруква). Рекомендується зайнятися прополюванням, проріджуванням, а також обприскуванням від хвороб та шкідників. З кімнатних рослин можна посадити аукубу, драцену, монстеру деліціозу, роіцісус ромбічний, сциндапсус, фатсію японську, філодендрон, цисус. У саду можна зайнятися пересадкою, щепленням та обрізанням дерев. У цей день рекомендується займатися розпушуванням ґрунту, а також працювати з корінням рослин. Полив має бути помірним.

9 лютого. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна зайнятися обрізанням рослин для уповільнення росту молодих пагонів. Також рекомендується прополювання, щеплення та проріджування. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться кореневим органічним підживленням, а також поливом рослин та обприскуванням від шкідників та бур'янів. У цей день рекомендуються будь-які роботи з садового інвентарю.

10 лютого. Цього дня бажано працювати із надземною частиною рослин. Можна прищипувати, робити щеплення та перещеплення, а також висаджувати та обрізати дерева. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Займіться рятуванням від шкідників та бур'янів, внесенням добрив та підживленням рослин. У цей день рекомендуються будь-які маніпуляції з корінням рослин. Також утримайтеся від рясного поливу.

11 лютого. День підходить для активних дій у саду та городі. Можна зайнятися збиранням коренеплодів та лікарських рослин. Також рекомендується обрізання дерев та щеплення. Займіться підживленням, особливо прикореневим. З кімнатних рослин можна посадити азалію індійську білу, геліотроп гібридний, гібіскус, гортензію, целозію перисту, цеструм нічний, цинерарію, кроссандру хвилістолисту, куфею вогненно-червону, лілію. Можна сіяти та садити коренеплоди, цибулинні, бобові. У цей день не рекомендуються прищипка та пікірування. Також утримайтеся від рясного поливу.

12 лютого. Це пасивний день. Рекомендується посів та посадка коренеплодів, цибулинних, бобових. Можна зайнятися знищенням бур'янів та шкідників, а також органічним прикореневим підживленням. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, апорокактус плетеподібний, гінурахамецеріус Сільвестра, гірськоколосник колючий, драконове дерево, кактуси пустельні, опунцію Бергера, стапелію строкату, олеандр, цереус перуанський, ехінокактус Грусона. Займіться також замочуванням насіння та проріджуванням сходів. Полив цього дня не повинен бути рясним. У цей день не рекомендується займатися прищіпкою та пікіруванням.

13 лютого. Цей день сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. Можна зайнятися посадкою моркви, буряків, картоплі, редиски, ріпи. Також рекомендується проріджувати сходи, полоти, обприскувати культури від шкідників. Займіться замочуванням насіння та добривом ґрунту. З кімнатних рослин можна посадити алое ковпачкоподібне, апорокактус плетеподібний, гінурахамецеріус Сільвестра, гірськоколосник колючий, драконове дерево, кактуси пустельні, опунцію Бергера, стапелію строкату, олеандр, цереус перуанський, ехінокактус Грусона. У саду за хорошої погоди можна зайнятися обрізанням дерев, щепленням та перещепленням. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша.

14 лютого. Цей день сприятливий для робіт із надземною частиною рослин. Рекомендується сіяти та садити рослини на насіння. У посаджених цього дня рослин буде рясна зелень, але вони дадуть незначний урожай. Також можна сіяти і садити декоративно-квітучі рослини, рослини з довгим кучерявим стеблом, що росте вгору, і лікарські рослини. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, кімнатний лимон, клівію, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, еухаріс великоквітковий. У саду можна зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням дерев. Також займіться підживленням та внесенням добрив. У цей день не рекомендується займатися пікіровкою та прищипкою.

15 лютого. Цей день найбільше підходить для пасивних дій. Рекомендується зайнятися посадкою та посівом цибулі, картоплі, буряків, бобових, моркви, ріпи, редьки. Також можна зайнятися обробкою землі: прополюванням, оранням та розпушуванням. Рекомендується сіяти і садити рослини на насіння, у них буде рясна зелень, але врожай дасть зовсім незначний. Також можна сіяти і садити декоративно-квітучі рослини, рослини з довгим кучерявим стеблом, що росте вгору, і лікарські рослини. З кімнатних рослин можна посадити кімнатний виноград, кімнатний лимон, клівію, сансевієрію, стрілицію королівську, шефлеру променисту, тростиноподібні пальми, алошенію лашеналію, хемантус Катарини, фікус священний, еухаріс великоквітковий. Займіться органічним підживленням та обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. У цей день не рекомендується працювати з корінням, а також займатися прищипуванням та пікіровкою. Також утримайтеся від рясного поливу.

16 лютого. Це пасивний день. Можна зайнятися захистом рослин від хвороб та шкідників. У саду рекомендується зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням чагарників та дерев, а також благоустроєм саду. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, ларгіродерму яєчкоподібну, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша.

17 лютого. Цей день сприятливий для робіт у саду та городі. Рекомендується сіяти та садити рослини, у яких їстівною є підземна частина (коренеплідних та цибульних). Також займіться замочуванням насіння, прополюванням бур'янів та обприскуванням рослин від шкідників та хвороб. З кімнатних рослин можна посадити драцену, конофітум Фрідріха, лавр благородний, лапідарію Маргарет, ларгіродерму яєчкоподібну, пальми віялові, товстянку, фікус (бенджамін, бенгальський, ліроподібний), фікус еластик, хвойні рослини. У саду рекомендується зайнятися обрізанням, щепленням та перещепленням. У цей день не рекомендується займатися прищипкою та пікіруванням коріння, а також не варто працювати з садовим інвентарем.

18 лютого. Це спокійний день, коли активні дії не рекомендуються. Можна зайнятися посівом та посадкою коренеплодів, цибулинних, бобових, а також добривом ґрунту. Допускається органічне кореневе підживлення. У цей день не рекомендується пиляти та корчувати дерева, рвати квіти та рослини, копати. Також утримайтеся від рясного поливу.

19 лютого. Це найважчий день місячного циклу. На ділянці можна зайнятися обприскуванням рослин від шкідників та бур'янів. У саду можна обрізати дерева та чагарники, щоб видалити пошкоджені, хворі та засохлі гілки. У цей день не рекомендується займатися посадкою, щепленням, розпушуванням. Не можна копати і працювати з корінням рослин.

20 лютого. Молодий місяць. Цього дня рослини дуже сприйнятливі до будь-яких дій, тому краще утриматися від будь-яких активних дій. Можна зайнятися видаленням шкідників, бур'янів, хворих та засохлих рослин та гілок. При обрізанні потрібно бути обережними, так як рослини можуть закінчитися соком і загинути. Також займіться прищипкою овочевих культур та вирізкою пагонів дикої порослі. У цей день не рекомендується садити, сіяти, прищеплювати, займатися підгортанням та розпушуванням ґрунту.

21 лютого. Цього дня садівникам та городникам рекомендується посилити свою діяльність. Займіться посівом, посадкою та пересадкою листових, зелених, баштанних та плодових культур. Якщо погода дозволяє, в саду можна зайнятися посадкою та пересадкою плодових дерев та ягідних чагарників. Рекомендується також зайнятися обробкою землі, поливом та внесенням мінеральних підживлень, а також укоріненням живців. З кімнатних рослин можна посадити акваріумні рослини, бриофиллум, будру плющевидную, герані, орхідеї, папірус, пальму риб'ячий хвіст, пеліонію Даво, пилку, плектрантус, ріпсаліс, товстянку плаунолистну, толмію Мензіса, фікуси. У цей день не рекомендується проводити видалення або вкорочування пагонів дерев та чагарників.

22 лютого. У цей день рекомендується садити, пересаджувати і сіяти плодові культури, що швидко ростуть (кабачки, листові овочі, баклажани, капусту, огірки, боби, гарбуз, томати, патисони, горох, зелень, кукурудзу, перець). Також займіться посадкою, пересадкою і посівом квіткових культур та лікарських рослин. Можна нарізати живці та підготувати їх до укорінення, а також укорінення та щеплення. Займіться розпушуванням, прополюванням, внесенням мінерального підживлення та проріджуванням сходів. У цей день не рекомендується окулювання.

23 лютого. Цей день сприятливий для робіт у городі та саду. Можна зайнятися оранням, розпушуванням, підгортанням, а також замініть ґрунт у горщиках. Також рекомендується сіяти, садити і пересаджувати рослини, вносити підгодовування. Можливий посів пекінської капусти, цибулі, редиски. Полив у цей день рекомендується дуже рясно. Також можна посіяти гірчицю, салат, петрушку, коріандр, базилік, крес-салат, листову гірчицю, редис. Займіться заготівлею живців і щепленням. У цей день не рекомендується обрізати рослини.

24 лютого. Цей день сприятливий для садово-городніх робіт. Займіться замочуванням та пророщуванням насіння, посівом та посадкою на зберігання рослин, які ростуть повільно. Також можна садити та пересаджувати рослини, висаджувати розсаду. Рекомендується поливати, підгодовувати під корінь та щепити. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, первоцвіт, синнінгію. Також займіться пасинкуванням, прищипкою та обрізанням рослин. У цей день не рекомендується займатися пересадкою плодових рослин та чагарників, а також обрізати плодові дерева та чагарники.

25 лютого. Цей день є сприятливим для садово-городніх робіт. Можна зайнятися замочуванням та пророщуванням насіння, посівом та посадкою на зберігання рослин, які ростуть повільно. Рекомендується садити і пересаджувати рослини, оскільки вони стрімко зростатимуть і дадуть багатий урожай. Можна обробляти землю, розпушувати. Полив у цей день рекомендується рясно. Також рекомендується провести прикореневе підживлення мінеральними добривами, живцювання, щеплення, пасинкування. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, первоцвіт, синнінгію. У цей день не рекомендується займатися пікіруванням та обрізанням плодових дерев.

26 лютого. День вважається сприятливим для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися посадкою, пересадкою, внесенням добрив та щеплень. Полив має бути у цей день якомога частіше. З кімнатних рослин можна посадити бегонії декоративно-квітучі, каланхое Блосфельда та Мангіна, фіалку узамбарську, цикламен перський, ампельні пеперомії, первоцвіт, синнінгію. Займіться обробкою землі, замочуванням та пророщуванням насіння. Також можна зайнятися консервуванням та іншими заготовками на зиму. У цей день не рекомендується обрізування та пікіровка рослин.

27 лютого. Цей день вважається несприятливим для робіт у саду та городі. Рекомендується зайнятися поливом рослин, а також благоустроєм саду. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. У цей день не рекомендується займатися укоріненням, посадкою, пересадкою, живцюванням овочевих, плодових та баштанних культур, а також зелені та ягідних чагарників.

28 лютого. Це сприятливий день для всіх садово-городніх робіт. Рекомендується зайнятися обробкою та розпушуванням землі, а також посадкою та пересадкою таких культур, які дають надземні плоди. Займіться підживленням, щепленням, прищипкою та пікіруванням рослин, а також проріджуванням сходів, обрізанням та живцюванням. З кімнатних рослин можна посадити аспарагуси, зебрину, витончену калізію, перисті пальми, сеткреазію пурпурову, традесканції, хлорофітум чубатий, ціанотис к'юський. Також рекомендується зайнятися поливом та підживленням рослин мінеральними добривами. У цей день не рекомендується обрізати плодові дерева.