Місячний календар садівника-городника на жовтень 2024 року

Місячний календар садівника-городника на жовтень 2024 року

У жовтні активно продовжується збір урожаю. Крім того, потрібно підготувати сад та город до зимівлі, а також посіяти деякі рослини. Впоратись із усіма цими завданнями вам допоможуть поради місячного календаря.

1 жовтня. Замочування насіння, копання землі, а також посів та посадка сьогодні небажані, проте посіяти рослини на розсаду чи в теплицю можна. Крім того, рекомендована підготовка кущів та дерев до зими: обробка мідним купоросом, обрізка та ін.

2 жовтня. Розпушування землі та посів рослин знову під забороною. Натомість можна вносити добрива, прищипувати пагони, поливати, здійснювати обробку від шкідників та захворювань, збирати урожай.

3-4 жовтня. Серед заборонених процедур — щеплення рослин та обприскування по листі. Рекомендована посадка бульбових квітів, троянд та інші чагарників. Також бажано проводити збір коренеплодів, поливати та підживлювати культури, садити живці на вкорінення.

5-7 жовтня. Обрізка, окулірування, розмноження рослин поділом кореневища та пересадка в ці дні небажані. Проте дозволено готувати насіння до посіву, садити прянощі, квіти і лікувальні рослини, які мають виткі пагони чи гострі органи. Також продовжуйте збір урожаю та його закладку на подальше зберігання.

8 жовтня. День сприятливий для посіву зелені, декоративних, плодово-ягідних та квітучих рослин, особливо тих, які мають вʼюнкі стебла. Також варто викопати бульби квітів на зберігання, перекопати город, обробити сад та теплицю від шкідників. На городі місячний календар рекомендує збирати цибулю та коренеплоди. Натомість утриматись слід від таких процедур як окулірування, полив та обрізка.

9 жовтня. Сьогодні садимо вкорінені живці. Також рекомендована посадка рослин, які швидко ростуть або мають вʼюнке стебло. Дозволені будь-які інші процедури на городі чи в саду, проте не можна робити окуліровку, пересаджувати дерева і чагарники, поливати рослини, робити обрізку.

10-11 жовтня. В ці дні не можна займатись корінням рослин, зокрема, розмножувати поділом кореневища. Також під забороною окулірування, обрізка та пікірування. Натомість слід садити багаторічні квіти, вкорінені живці, вносити добрива, робити щеплення.

12-13 жовтня. Дні несприятливі для посадки рослин. Також не бажано підживлювати та поливати рослини, робити окулірування. Якщо маєте вільний час, то можете викопати бульби квітів на зберігання, зробити щеплення, навести лад в саду та на городі.

14-15 жовтня. Під забороною застосування інсектицидів, рясний полив, обрізка та щеплення плодових дерев. Крім того, не бажано застосовувати висококонцентровані добрива. Усі інші процедури дозволені. Зокрема, варто присвятити час посадці та посіву рослин, заготівлі живців, збору врожаю.

16 жовтня. День сприятливий для посадки, але лише тих культур, які дозрівають швидше, ніж за місяць. Також рекомендовано закладати у сховища зібраний урожай, перекопувати грунт, пінцирувати пагони, боротись із бурʼянами. Заборонене окулірування, обрізка, пасинкування, пікірування, полив та підживлення.

17 жовтня. Сьогодні працювати із рослинами небажано. При необхідності можете прибрати в саду та на городі, почистити робочий реманент.

18 жовтня. Небажано турбувати коріння рослин розпушуванням землі близько до коренів. Крім того, утримайтесь від таких процедур, як щеплення, пересадка, пікіровка, пасинкування, пінцирування, обрізування рослин. Натомість займіться підготовкою насіння, закладіть органічні добрива в грядки та пристовбурові кола дерев, викопайте цибулини та бульби рослин на зберігання.

19 жовтня. День сприятливий для посадки рослин, які повільно ростуть. Не можна розпушувати землю близько до коренів рослин, збирати лікарські трави, займатись прищипкою, обрізкою, пасинкуванням та пересадкою рослин.

20 жовтня. Сьогодні садимо вʼюнкі рослини або культури, які мають вуса. Доцільним буде збір урожаю, зокрема, винограду. Під забороною обрізка, пінцирування, пасинкування.

21 жовтня. День не надто сприяє садово-городнім роботам. Зокрема, небажано садити рослини, розмножувати їх поділом кореня, розпушувати грунт близько до кореневої системи. Проте можна зайнятись перекопуванням грядок, видаленням бурʼянів. Також дозволено садити рослини із вʼюнкими пагонами.

22 жовтня. Продовжуємо садити рослини з виткими стеблами. Також дозволені інші роботи, окрім розпушування грунту близько до кореня рослин.

23 жовтня. Можна садити однорічники, дерева та кущі. Також день сприятливий для роботи із насінням. Під забороною викопування коренеплодів, включаючи картоплю. Крім того, місячний календар не радить застосовувати інсектициди, рясно поливати рослини, розмножувати культури поділом кореневища.

24 жовтня. Викопування коренеплодів та застосування отрутохімікатів знову під забороною. Не варто також пікірувати, прищипувати і рясно поливати культури. Що стосується посіву, то він дозволений, але лише для рослин, які швидко ростуть.

25 жовтня. Пікірування, підживлення, прищипування та полив небажані. Натомість присвятіть час збору урожаю, а також посадці декоративних дерев та чагарників.

26 жовтня. Сьогодні місячний календар радить навести лад на ділянці, закласти компост, викопати цибулини та бульби квітів, зібрати урожай. Садити можна декоративні крупноміри. А ось рясний полив та підживлення краще відкласти.

27-28 жовтня. Рясний полив знову під забороною. Також не можна замочувати насіння. Серед рекомендованих процедур — посів однорічних квітів, посадка декоративних дерев та кущів невеликого розміру, пересадка однорічників та їх розмноження поділом кореня.

29 жовтня. Продовжуємо посів однорічних квітів, посадку невисоких декоративних дерев та чагарників, розмноження рослин. Під забороною пікірування та прищипування рослин, а також замочування насіння.

30 жовтня. Садимо бульбові, коренеплідні, стеблеплідні овочі. Також день сприятливий для посадки витких рослин, цілющих трав. Серед заборонених процедур — щеплення, рясний полив, копання грунту, спилювання дерев, обприскування рослин.