"І Міжнародний банк" - Віктор Бобиренко

"І Міжнародний банк" - Віктор Бобиренко

Я тут днями написав, що у Державному казначействі немає грошей.
На мене багато своїх же – зашипіло – затикало. Типу, ось-же ж, казначейство показує, що оборотних коштів у них на єдиному казначейському рахунку 15 мільярдів.
Ну да. Треба тільки додати, що при бюджеті у видатковій частині у 1 трильйон 100 мільйрдів, щомісячно потрібно 90 мільярдів. Третій клас, перша четверть. Ділимо трильйон сто на 12 місяців – отримуємо необхідну щомісячну суму.
А ті 15 ярдів, що є в касі – якраз потрібні у першу чергу Пенсійному фонду. Щомісячно така сума десь і набігає, яку бюджет України дотує у ПФ.
А ще ж, люди добрі – щось на велике будівництво потрібно. Щоб відосики президента веселіші були.
А ще ж і бюджетникам зарплату за листопад віддати потрібно. Особливо соколам Авакова – щоб лояльнішими були до влади. Ну і усім – від бійців АТО до солістів хору Вірьовки, які оновлюють репертуар разом з Кошовим.
Тому і виходить, що 15 мільярдів – це дуже умовна сума.
І не спішіть мене звинувачувати, що я згущую фарби. Просто попитайте бухгалтерів у Центральних органах виконавчої влади. Вони вам скажуть, що зараз виплачуються лише захищені статті. Зарплати, енергоносії. Ну і на залишок – Велике будівництво.
Простий момент: перестали проплачувати в регіонах навчально-тренувальні збори для спортсменів. З місцевих бюджетів такі статті ще йдуть, але з державного – все.
А щоб ми розуміли: спортсмену, щоб дати результат на змаганнях наступного місяця – потрібно інтенсивно тренуватися на виїзних базах сьогодні.
А все тому, що при складанні річного бюджету сподівалися на транш МВФ. У 2,5 мільярди доларів. Помножте на 28,5 – і побачите, скільки точно не б’є по касі. 71,25 мільярди у гривнях. Ай-яй. А воно якось із КСУ невдобно вийшло. І гроші, які на КОВІД клялися витратити – на дороги пішли.
Тому транш від МВФ цього року – пролітає. Та хтозна, чи й до весни дадуть.
Місцеві бюджети поки ще тримаються. Проплати наче б ідуть. Але чи надовго? Начальники фінансових управлінь рекомендують розпорядникам коштів ужиматися. У казначействі попереджають, що не всі зобов’язання можуть бути виконані.
А тут як на зло – Уряд сам палиться, підтверджуючи, що справи у Державі йдуть погано.
Тому тільки недавно (і мабуть що під тиском Зеленського) НБУ видав рефінанс 16 мільярдів гривень. Тобто – гроші взяли з повітря. Ось у п’ятницю – ще взяли 600 мільйонів.
І вишенька. Уряд відправляє делегацію до Міжнародного банку реконструкції та розвитку. За кредитом у 300 мільйонів доларів. Або 8,4 мільярди гривень. На що? На боротьбу з КОВІД-19
Тільки ж там спитають: а куди ви свої 66 мільярдів гривень з КОВІД фонду діли?
Тут би без сарказму, звичайно, потрібно. Бо усі ж у одному човні. Усім буде погано.
Але як згадаю, з якою усмішкою Володимир Олександрович нас у кожному відосику запевняє у близькій перемозі – тільки сарказм і залишається.
Ну не матюкатися ж.

Віктор Бобиренко