МАГАТЕ: безпека на ЗАЕС погіршується після удару дрона

МАГАТЕ: безпека на ЗАЕС погіршується після удару дрона

МАГАТЕ висловило занепокоєння через погіршення безпеки на Запорізькій атомній електростанції після удару дрона по дорозі поблизу території станції, що стався 18 серпня. Дрон впав поблизу охолоджувальних озер в 100 метрах від Дніпровської електромережі, що залишається єдиним джерелом струму для ЗАЕС, повідомили в Агенції.

"Ми знову бачимо ескалацію небезпек для Запорізької АЕС, - каже директор МАГАТЕ Маріано Гроссі. - Мене це досі надзвичайно непокоїть, і я повторюю свій заклик до максимальної стриманості від обох сторін і закликаю ретельно дотримуватись п'яти принципів захисту станції".

ЗАЕС, найбільша атомна електростанція в Європі, перебуває під російською окупацію практично з початку повномасштабного вторгнення Росії до України, з березня 2022 року. З квітня реактори ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки.

Минулого тижня спостерігачі МАГАТЕ, які перебувають на станції, повідомили про те, що часто чують вибухи, постріли з рушниць та артилерії на різних відстанях від станції. "Немає ознак зменшення бойової діяльності поблизу станції, попри постійні заклики директора Гроссі до стримування", - йдеться в заяві МАГАТЕ.

МАГАТЕ також відзначило, що пожежа минулого тижня на станції хоч і спричинила значну шкоду, але нагальної загрози для ядерної безпеки немає.