Маковія, більше світла і нові податки. Чого ще чекати українцям у серпні

Маковія, більше світла і нові податки. Чого ще чекати українцям у серпні

За новим церковним календарем, православні в Україні відзначають 1 серпня Медовий спас, або Маковія. Окрім великих релігійних та державних свят, на українців у серпні чекає ще низка змін.

Енергетики обіцяють рідше вимикати світло, парламент може суттєво змінити податкові закони. Багато військовозобов'язаних втратять право на відстрочку від мобілізації, а деякі категорії громадян отримають кошти від держави до Дня Незалежності.

Світло вимикатимуть рідше

У серпні відключати електроенергію в Україні будуть менше, оскільки завершаться ремонти усіх атомних блоків, а також частково відновлять потужності ТЕС.

Звісно, такі прогнози енергетиків та експертів збережуться у разі, якщо енергетичні об'єкти знову не зруйнує РФ під час ракетних обстрілів.

"Обмеження будуть, але мінімальні. У "світло-сірій зоні" відключень не буде точно, та й у принципі очікується менше, ніж зараз. Можливо, на рівні однієї черги у будні дні. Думаю, на вихідних усі будуть зі світлом", - розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в інтерв’ю РБК.

За даними Укренерго, внаслідок обстрілів теплових та гідроелектростанцій українська енергосистема втратила понад 9 ГВт виробничих потужностей.

Втрата права на відстрочку від мобілізації

У серпні частина військовозобов'язаних громадян, які мали відстрочку від мобілізації, втратять це право.

Це станеться тому, що парламент суттєво скоротив перелік категорій громадян, які можуть претендувати на відстрочку.

Згідно із законодавством, поновлювати дані про право на відстрочку слід кожні 90 днів, на які продовжується воєнний стан і мобілізація.

Як пояснюють юристи, усі дозволи на відстрочку закінчуються 11 серпня - це кінцева дата дії воєнного стану та мобілізації, який запроваджували майже три місяці тому.

Верховна Рада минулого тижня ухвалила черговий закон, яким продовжила цей режим на період з 12 серпня до 9 листопада. Тобто до 12 серпня ті, хто претендує на відстрочку, мають надати ТЦК документи, що це підтверджують. Однак чимало військовозобов'язаних вже не матимуть підстав це зробити.

Зокрема, багатодітні чоловіки, які мають заборгованість зі сплати аліментів; особи, які працюють на підприємствах міністерства оборони; неповнорідні брати загиблих на війні військових, студенти та аспіранти, які навчаються заочно або на вечірній формі чи здобувають другу чи третю вищу освіту. І це далеко не повний перелік.

Підвищення військового збору на доходи

До кінця серпня Верховна Рада має розглянути радикальні зміни до податкової системи, які стосуватимуться більшості українців.

Передусім ідеться про підвищення військового збору до 5% (зараз 1,5%) на доходи для фізичних осіб. У переліку урядових пропозицій також – збільшення ставки цього податку для бізнесу, під час продажу нерухомості, легкових авто, ювелірних виробів. Усі ці пропозиції спрямовані на поповнення військового бюджету країни.

Голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа каже, що міняти податки, а також вносити зміни до держбюджету-2024 потрібно якнайшвидше, не пізніше кінця серпня-початку вересня, інакше вже наприкінці вересня ситуація із зарплатами військовим може бути критичною.

Але експерти та члени парламенту прогнозують серйозну боротьбу навколо пропозицій уряду, тому не виключено, що не всі з них підтримають.

Пільги для "клубу білого бізнесу"

У серпні почне діяти закон, який називають законом для "клубу білого бізнесу" - про особливості податкового адміністрування для платників податків, які суворо дотримуються податкового законодавства.

Закон передбачає запровадження переліку таких платників - юридичних і фізичних осіб. Вони користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

Серед іншого, у законі міститься норма про автоматичне 25-відсоткове бронювання від мобілізації для платників податків, включених до "клубу білого бізнесу". Але наразі це радше рекомендація урядові, оскільки остаточно рамковий закон про економічне бронювання Верховна Рада ще не ухвалила.

Ще до набуття чинності закону його критикували експерти. Зокрема, через те, що переважна частина бізнесу не зможе досягти встановлених у документі критеріїв доброчесності і автоматично підпадатиме під категорію потенційних порушників.

Виплати до Дня Незалежності

Український уряд традиційно до Дня Незалежності виплатить одноразову допомогу певним категоріям громадян. Серед них учасники війни, колишні в’язні концтаборів, члени родин загиблих ветеранів війни, учасники бойових дій та постраждалі у Революції Гідності, а також ті, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною (мають найвищі державні нагороди).

Допомога становитиме від 450 до 3100 гривень.

Пенсіонери отримають виплати автоматично, як додаток до серпневої пенсії. Ветерани війни, які служать чи працюють, отримають гроші через небюджетні рахунки військових частин або організацій, на основі поданих заявок.

Громадяни, які можуть розраховувати на допомогу, але не є пенсіонерами та не працюють чи не служать, мають подати заяву до Пенсійного фонду України. Звернутися до фонду можна до 1 жовтня.

Коли МОН рекомендує почати навчання

Міністерство освіти та науки України рекомендувало вищим навчальним закладам та коледжам, окрім перших курсів, розпочати навчальний рік у серпні та використати суботи як робочі дні.

Мета - максимально скоротити навчання в холодну і темну пору року, беручи до уваги ситуацію в енергетиці.

Це вже зробили деякі виші. Планують почати навчання у серпні два виші у Чернівцях, Житомирський медичний інститут та Центральноукраїнський держуніверситет у Кропивницькому.

Спочатку ця рекомендація стосувалася також і шкіл, але нещодавно МОН ухвалило постанову про те, що навчальний рік у школах триватиме з 2 вересня 2024 року по 30 червня 2025 року.

Однак міністерство дозволило школам за бажання змінювати тривалість навчального року і відпочинку, але з однією умовою - канікули впродовж навчального року мають бути не менше ніж 30 днів. Тож не виключено, що якісь школи дослухаються до рекомендацій щодо початку навчання у серпні.

Вилучатимуть 500-гривневі купюри

З 1 серпня Національний банк почав вилучати з обігу банкноти номіналом 500 гривень старого зразка 2003–2007 рр.

Їх замінюватимуть сучасніші та більш захищені банкноти 2014-го та наступних років випуску.

Як наголошують в НБУ, старі банкноти залишатимуться дійсним платіжним засобом, ніяких обмежень у розрахунках не буде. Тому спеціально обмінювати їх немає потреби.

"Головне – підвищення якості готівки в обігу, зважаючи на зношеність банкнот номіналом 500 гривень старого зразка, які вже майже 18 років перебувають в обігу", - кажуть в центральному банку.