"Марафон мародерів" - Юрій Бутусов

"Марафон мародерів" - Юрій Бутусов

Подивився вражаюче розслідування Бігус.інфо про телекомпанію "Кінокіт": 


Це просто аморально. Вважаю, що Національне антикорупційне бюро має негайно відкрити кримінальну справу проти керівників офісу президента, які відверто мародерять державний бюджет під час війни.

Схема така:

1. Через початок війни офіс президента забороняє самостійний ефір усім телеканалам, і створює єдиний телемарафон (який порушує свободу слова, але це окреме питання, розслідування - про корупцію).

2. Виробляти більшість контенту для цього єдиного телемарафону на усіх телеканалах офіс президента вповноважує державний телеканал "Рада". Але телеканал, який має свій значний бюджет та штат робітників, чомусь відмовляється це робити самостійно. І тому замовляє виробництво телемарафону... комерційній компанії "Кінокіт", яка належить через підставних осіб заступнику голови офісу президента Кирилу Тимошенко.

3. Платить за це телеканал "Рада" гроші платників податків - 10 мільйонів гривень на місяць - непомірні гроші за контент, який гонить в ефір "Кінокіт". Компанія Тимошенка під час війни добре розкручується за рахунок корупційної неконкурентної змови.

4. Цього не було в сюжеті, але я подивився, а скільки у нас витрачає держава на утримання телевізійних засобів масової інформації у 2022 році, може ніхто інший не може робити телемарафон? Ми утримуємо аж чотири державних мовника:

4.1 Суспільне мовлення - 1,873 мільярди гривень

(у 2021-му - 2,2 міль'ярди).

Насправді, один цей телеканал з великим штатом працівників, з кількома потужними редакціями, машинами, багатьма офісами та сучасним обладнанням для усіх видів зйомок мав би бути зобов'язаним робити телемарафон, причому Суспільне це зробило б незрівнянно вищої якості, ніж якийсь "Кінокіт".

4.2. Телеканал ДОМ - 362 мільйони гривень.

(у 2021-му - 977 мільйонів гривень). Цей телеканал не має ніякого впливу та значення, один з незрозумілих проектів ОП, який платникам податків не пояснюється.

4.3. Російськомовний телемарафон FreeDOM - 165 мійльонів гривень. Чи є сенс витрачати кошти платників податків на російськомовний телемарфон, і чи дивиться хтось взагалі і цей проект ОП?

4.4. Телеканал "Рада" - 407 мільйонів гривень.

(у 2021-му - 84,7 мільйони гривень). Канал займається не висвітленням роботи парламенту, а пропагандою однієї партії та боротьбою з критиками влади під керівництвом ОП. Чи варто на це витрачати кошти платників податків?

Загалом: 2 мільярди 905 мільйонів гривень платників податків витратить держава на своє телевізійне мовлення у 2022-му році. Для розуміння цін у військовому вимірі - це приблизна вартість понад 26 тисяч квадрокоптерів Mavic-3.

Але ці ресурси не використовуються, і ключовий проект державного мовлення державний канал купує у маленької компанії, яка ніколи не займалось телевізійними новинами, і за 10 мільйонів забиває значну частину телеефіру якимось низькопробним трешем, не соромлячись замість виробництва відеосюжетів зачитувати глядачам з екрану твіти та пости держслужбовців та радників офісу президента. Бо якщо в ефірі Зеленський, Єрмак і сам Тимошенко кожні 10 хвилин, то можна робити все. Коли більшість інших продакшенів змушені були закритись через війну, компанія Тимошенко в прибутках.

Впевнений, що по результатах розслідування Бігус.інфо Національне антикорупційне бюро має порушити кримінальну справу проти мародерів, які використовують війну, щоб заробляти та тягнути з бюджету в той час як країна по гривні скидаєтся на квадрокоптери, машини, оптику, зв'язок, форму, озброєння, які офіс президента не фінансував до війни та не фінансує зараз - бо виглядає так, що для офісу Зеленського власний піар вартує дорожче ніж перемога. Це і є корупція.