"МАРКІВ – УСПІХ РОСІЙСЬКИХ СПЕЦСЛУЖБ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"МАРКІВ – УСПІХ РОСІЙСЬКИХ СПЕЦСЛУЖБ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Знаєте, сам ненавиджу конспірологію, але тут випадок настільки кричущий що розповісти це необхідно. Отже.

Перше. Чи вигідне засудження Віталія Марківа Росії? Безперечно. Москва давно намагається виставити Україну в конфлікті на Донбасі такою собі країною-карателем, а добробати – бандами нацистів. Про прецедент Марківа уже криком кричить вся лівацька преса Європи. Його обов’язково на різні боки будуть обсмоктувати кисельови і скабєєви, про «карателі засудженого в Італії» волатиме російська дипломатія. Існує ще й чисто моральний чинник – щойно всім бійцям добровольчих формувань, які захищали Україну на Донбасі, чітко показали – вас і у Європі дістануть. Хотіли ви в Європу – от вам Європа, вас і там цькуватимуть нацистами і злочинцями.

Друге. Чи може Москва вплинути на вирок суду в Павії? Без проблем. І справа навіть не в тому, що словами «корупція» і «мафія» світ зобов’язаний Італії. Існує безліч засобів отримати потрібне рішення. Вирок виносять присяжні, а вони слухають телебачення і радіо. Андреа Роккеллі у вбивстві якого звинуватили Марківа, був незалежним журналістом, справу Марківа в Італії подали як заклик до професійної солідарності журналістів. Італія – країна яка підтримує зняття з Росії санкцій за Донбас. Крім того в Павії дуже популярна партія «Ліга», чий представник Маттео Сальвіні, чинний міністр внутрішних справ Італії, не раз позував на камери у футболках з Путіним, а зараз перебуває під звинуваченням в отриманні від Москви грошей для себе і «Лиги», на підставі публікації американським виданням "Buzzfeed" запису його розмови з представниками Кремля. А чи має Кремль досвід співпраці з різноманітними лівацькими журналістськими організаціями на Заході та з політиками Європи? Відповідь – має ще з часів КДБ. Про це писали не тільки спеціалізовані дослідження, а навіть художні твори – раджу романи колишнього співробітника МІ-5 і МІ-6 Джона ле Карре.

Третє. А чому саме Марків? Відповідь – тому що під час боїв за Слов’янськ Віталій Марків на короткий час став зіркою телебачення і інтернету. Після публікації 2 травня 2014 р. відео де службовець ЗСУ говорив з журналістами італійською, російські дописувачі масово заволали про наявність солдат НАТО в лавах НГ. На це відповіддю був регіт з боку українських користувачів. Стало відомо, що в Нацгвардії служать бійці, які вільно говорять іноземними мовами, прозвучало ім’я Віталія Марківа. На тлі дебілкуватих Бабаїв та Моторол український воїн виглядав явно більш привабливим і сучасним – справжній символ нової після майданної України. Українські ЗМІ з гордістю писали про хлопця, який приїхав захищати Україну з далекої Італії… От саме тут Марків і став ціллю для російських спецслужб. Не треба бути Леонградом, аби збагнути наскільки болісним буде удар по такій особі для українського суспільства. Наскільки це зневірить, розчарує, озлить людей щодо Європи… Власне все це ми спостерігаємо зараз. Привід шукати не довелося довго – 24 травня біля гори Карачун загинули ітплійський журналіст Андреа Роккеллі і російський Андрєй Міронов.

Четверте. А чи могла Москва влаштувати таке «полювання на Марківа» технічно? Отут розповім історію яка сталася практично на моїх очах. Весна 14-го р. Один з бійців 1-го батальйону НГ (нинішній Кульчицького), по прибуттю на фронт почав на своєму ЖЖ вести такі собі репортажі, які показували картинку дещо відмінну від тої, що давали РосЗМІ. І от. Буквально через кілька днів після першого посту, в коментах бійця стали з'являтися текст під назвою «Про етава чувака» де в маніпулятивній манері викладали минуле бійця... з посиланням на пости та фото з його ЖЖ. Видаляти було марно, видалений текст знову з'являвся за 15-20 хв. Текст постійно поповнювався новими деталями... В задачі запитується – які сили мусили кинути «коментатори» на розвідку інфи про Марківа? Скільки часу їм знадобилося, аби знайти в Італії його матір, дізнатися що Марків – громадянин Італії, пригадати що для Італії Марків – її громадянин (в Україні нема подвійного громадянства, й відтак – нема відповідних угод з Італією)?

Далі – справа техніки. Зібрати компромат на бійця. Передати італійській лівоті, аби подала заяву у прокуратуру. Сформувати громадську думку через ЗМІ. І дочекатися коли Марків приїде до мами. І знімати профіт в передачах Кисельова і Скабєєвої.

Ви сумніваєтеся ХТО стояв за всім цим? Найгірше – така акція не остання. ДумайТЕ.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко