Масштабна атака на Харківщину – ISW з посиланням на дані NАSА

Масштабна атака на Харківщину – ISW з посиланням на дані NАSА

Росія захопила кілька населених пунктів унаслідок потужного наступу на Харківщину, підтверджує вашингтонський Інститут вивчення війни з посиланням на дані NASA.

Джерела видання CNN також повідомляють, що російські війська просунулися на п’ять кілометрів всередину України в напрямку села Красне, яке розташоване приблизно за 75 км від кордону, на захід від Вовчанська.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські сили зосереджені на протистоянні російському наступу на харківському напрямку:

“Головне — Харківщина. Російські війська сьогодні спробували розширити операції проти України. Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум”.

Зеленський також повідомив: “Додаємо наші сили на харківські напрямки. І по лінії нашого державного кордону, і по всій лінії фронту будемо незмінно знищувати окупантів саме так, щоб зірвати будь-які російські наступальні наміри”.

Західні ЗМІ називають атаки найсерйознішим наступом за останні два роки.

Російські солдати, інформує CNN, проникли щонайменше на один кілометр у бік міста Вовчанськ, а їхньою метою є заглибитися на 10 км і створити буферну зону на кордоні, щоб “убезпечити територію Росії від війни”.

Такий намір росіян озвучував напередодні у розмові з журналістами і Джон Кірбі, радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого Дому.

Міністерство оборони України заявило, що російські окупанти здійснили спробу штурму на Вовчанському напрямку о 5 ранку. У Харківську область спрямували резервні підрозділи сил оборони, наразі “тривають бої різної інтенсивності”, ЗСУ утримують позиції, інформує міністерство.

Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов підтвердив посилення обстрілів Вовчанська і роботу російських ДРГ.

Джерело CNN повідомляє, що штурм Красного здійснювали чотири російські батальйони чисельністю близько 2 тисяч осіб. Однак кількість російських сил, пише видання, була недостатньою для глибшого просування на територію України. Війська, розташованих уздовж кордону, оцінюється приблизно в 40 тис. осіб, стверджують джерела CNN.

Українська влада попросила жителів прикордонних сіл евакуюватися. Після масованого російського штурму з Харківщини евакуйовано 1775 осіб.

Агенція Reuters пише, що людям допомагають волонтери, але чимало евакуйованих потерпають від голоду та обурені наступальними діями Росії. Агенція Associated Press інформує, що росіяни захопили щонайменше 5 сіл і стверджують також про окупацію шостого.

Видання Sky News свідчить: мешканці Харківщини тікають від російського терору, залишаючи рідні задимлені від атак вулиці з почуттям горя.