"«Матрьошка» для Заходу" - Антон Швец

"«Матрьошка» для Заходу" - Антон Швец

Європейські медіа останнім часом усе більше стали писати про нові формати російської пропаганди. І не просто так, у цьому плані росія дійсно виграє і постійно розвивається. Одну з таких недавніх кампаній назвали «матрьошка». У соцмережах є різні закинуті акаунти, якими вже давно ніхто не користується. Так от, росіяни їх хакають, привласнюють і використовують для масових звернень до західних медіа.

«Матрьошкою» все це дійство назвали через те, що оці всі їхні пости автоматизовані та дуже швидко накидаються одна на одну за принципом тієї самої матрьошки. На деяких таких новинних вкидах стоять картинки та лого із західних медіа, ну щоб одразу якийсь авторитет був.

І типу росіяни закидають умовну новину про те, що українці намагаються підірвати якийсь німецький супермаркет, тегають всюди медіа та їхніх фактчекерів із проханням перевірити новину. Ще й ставлять лого якогось місцевого каналу. Постять це багато разів і таким чином відволікають фактчекерів незрозумілими вкидами й затоплюють інфопростір пропагандою. Ну і не «матрьошкою» єдиною, таких кампаній купа по всьому інтернету. Росія вже давно переросла епоху галімих російських діпфейків Зеленського з закликами «сдавайтесь» і їхньому вмінню привертати до себе увагу можна тільки позаздрити. Тому треба розуміти, що чим менше нас в інфополі, тим більше там російських наративів. І якщо ми з таких новин посміємося, то вестерни стурбуються і повірять.