Мережу заправок «Приват» викрили у масштабній змові

Мережу заправок «Приват» викрили у масштабній змові

Антимонопольний комітет України наклав штраф у сумі 4.7 мільярди гривень на компанії-оператори мережі АЗС, що входять у групу «Приват» за антиконкурентні погоджені між собою дії при встановлені цін на нафтопродукти у 2016 році.

Розслідування розпочалося у 2016 році на підставі наданих матеріалів НАБУ.

За повідомленням прес-служби АМКУ (https://amcu.gov.ua/news/komitet-prijnyav-rishennya-shchodo-antikonkurentnih-uzgodzhenih-dij-na-rink...) - «на час здійснення розслідування було встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками та паливними картками «АВІАС». У цьому проекті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій. Ці АЗС працюють під різними брендами у всіх регіонах України. Загалом їхня кількість становить майже 25% заправних станцій країни».

У ході розслідування було встановлено, що проект «АВІАС» є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової і торговельної поведінки учасників.

Комітет встановив, що оператори АЗС, у т. ч. ПАТ «Укрнафта», закуповували у ПАТ «Укртатнафта» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічне імпортне пальне.

«Така погоджена поведінка учасників проекту «АВІАС» порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку. Відтак ціни на світлі нафтопродукти в мережі «АВІАС» встановлювалися в антиконкурентних умовах. З огляду на це Комітет ухвалив за вказані порушення накласти на вищеперераховані суб’єкти господарювання штрафи у загальному розмірі 4,7 млрд грн» - зазначається в повідомленні.

Тепер головне дочекатись передачі цієї справи до суду та покарання винних.

Але, зважаючи на ручне керування судовою системою представниками влади та друзями власника мережі «Приват», розгляд цієї справи може затягнутись на роки.

Українці й далі будуть купувати бензин за завищеними цінами, а олігарх набиватиме свої кишені й надалі.

ЗеФакТи