Метеорний потік Персеїди: коли і як його побачити

Метеорний потік Персеїди: коли і як його побачити

Метеорний потік Персеїди, який є одним із найяскравіших метеорних потоків року, досягне свого піка між 11 і 13 серпня.

Однак можливість побачити метеори у нічному небі не обмежується цими датами - перші метеори були видимі в липні, й далі потік триватиме майже весь серпень.

Експерти кажуть, що найкращий шанс помітити метеор починається відразу після півночі і закінчується приблизно за годину до сходу сонця.

Хоча метеори можна побачити неозброєним оком, варто також враховувати погоду, оскільки вона може вплинути на їхню видимість.

Що таке метеорний потік Персеїди?

Метеори потоку Персеїди можна побачити по всьому світу, і називаються вони так тому, що походять із сузір’я Персея.

Тоді як здебільшого у період цього потоку у небі можна помітити лише кілька метеорів за годину, під час піка, який цьогоріч припадає на 11-13 серпня, їх буває набагато більше.

Якщо вам дійсно пощастить, ви зможете побачити 100 або навіть більше метеорів за годину, кажуть вчені.

Ми бачимо метеори, коли Земля проходить крізь залишки уламків комет або астероїдів. Коли це космічне сміття потрапляє в атмосферу нашої планети, воно згорає та створює вражаючі смуги світла.

Персеїди - це сліди уламків, залишених кометою Свіфта-Туттля.

Доктор Грегорі Браун, старший астроном Королівської обсерваторії в Гринвічі, каже, що Персеїди є одним із найшвидших метеорних потоків.

"Вони рухаються зі швидкістю до 60 км на секунду, але розміром вони приблизно з цятки фарби або піщинки, що падають в атмосферу", - каже він.

"Хоча вони створюють це досить блискуче світлове шоу, у них немає жодного шансу вдаритися об землю. І навіть якби вони впали, вони настільки крихітні, що не завдадуть жодної шкоди", - додає вчений.

Як слід спостерігати за метеорним потоком?

Спробуйте знайти найтемніше місця з вільним оглядом неба.

Чим темніше буде там, де ви перебуваєте, тим більше у вас шансів побачити метеори, що летять по небу.

"Дивіться на якомога більшу частину неба, лежачи на землі або у шезлонгу, та почекайте, дайте своїм очам звикнути до темряви, - каже доктор Браун. - І зрештою, якщо вам пощастить і небо буде ясним, протягом години або близько того ви маєте побачити принаймні кілька метеорів".