"Ми маємо почати з себе і тільки потім ми отримаємо право вимагати саме такого підходу від партнерів" - Агія Загребельська

"Ми маємо почати з себе і тільки потім ми отримаємо право вимагати саме такого підходу від партнерів" - Агія Загребельська

Фото зі статті Washington Post: "Заклики заборонити візи ЄС для росіян зростають, але не всі українці погоджуються"

Зеленський в ексклюзивному інтерв’ю газеті The Washington Post на початку серпня сказав, що спосіб зупинити Росію від анексії території України полягає в тому, щоб західні країни оголосили, що у відповідь заборонять в’їзд усім громадянам Росії.

Лідери України під час війни натякали, що прості росіяни — навіть ті, хто живе за межами Росії — поділяють колективну відповідальність за війну та втрату української землі. «Незалежно від того, який росіянин … змушуйте їх їхати до Росії», – сказав Зеленський The Post.

Ця точка зору — як і інші аспекти широкомасштабного інтерв’ю — виявилася суперечливою як в Україні, так і за її межами, в тому числі серед союзників Зеленського.

Військовий радник в адміністрації Зеленського Олексій Арестович заявив, що не погоджується з ідеєю повної заборони для всіх росіян і білорусів.

«Я все ще не прихильник колективної відповідальності [а] індивідуальної», — сказав Арестович The Post. Він сказав, що буде «більш вибірковим» у виборі заявників, яким не надавати візи, навівши приклад тих, хто відкрито підтримує Путіна. «Вони будуть заборонені [і до них] будуть застосовані інші санкції», — сказав він.

Арестович визнав, що було б «технічно дуже складно» визначити, «чи хтось підтримує чи не підтримує Путіна» — і він припустив, що це могло підштовхнути адміністрацію Зеленського до рішення, що було б «простіше заборонити всіх», хоча він сказав, що не брав участі в цих дискусіях.

*****

Останні дні це серед топ-тем за переглядами в західних ЗМІ. Підтримка серед виборців західних країн - суперечлива. Населення розкололося в силу різних, в тому числі об'єктивних, причин.

Моя позиція залишається незмінною - ми маємо почати з себе. І тільки прийнявши це рішення в Україні та реалізувавши його на практиці, ми отримаємо право вимагати саме такого підходу від партнерів.