"Ми перебуваємо у вирішальній фазі війни", тому Україні треба більше зброї - Столтенберг

"Ми перебуваємо у вирішальній фазі війни", тому Україні треба більше зброї - Столтенберг

Військова підтримка України з боку НАТО та Заходу - це найшвидший шлях до миру. Про це німецькому виданню Handelsblatt заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Як пише видання, Столтенберг посилює тиск на уряд Німеччини, щоб Берлін відправив в Україну танки Leopard 2. "Ми перебуваємо у вирішальній фазі війни, - сказав він в інтерв’ю. - Тому важливо, щоб ми надали Україні зброю, необхідну для перемоги".

Столтенберг привітав рішення канцлера Олафа Шольца надати ЗСУ бойові машини піхоти типу Marder і сказав, що на зустрічі Контактної групи з оборонної підтримки України на американській базі Рамштайн 20 січня мають бути ухвалені подальші рішення: "Нещодавні зобов’язання щодо важкого озброєння - важливі, і в найближчому майбутньому я очікую більшого".

При цьому стосовно ризику ядерної ескалації, про який Шольц неодноразово згадував, Столтенберг сказав: "Ризик застосування ядерної зброї низький". За його словами, Китай та інші країни надіслали Росії повідомлення, "що ядерну зброю не можна використовувати".

Тим часом нині в інтерв'ю німецькій газеті Bild керівник німецької компанії-виробника зброї Rheinmetall Армін Паппергер заявив, що вони зможуть поставити в Україну відремонтовані танки Leopard 2 не раніше 2024 року.

Ремонт танків на німецьких складах коштував би кілька сотень мільйонів євро, і компанія не могла почати робити це до того, як замовлення не буде підтверджено, пояснили там. "Транспортні засоби мають бути повністю розібрані та перебудовані", - сказав Паппергер.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив, що Лондон надішле Україні 14 британських бойових танків Challenger 2. При цьому Німеччина заявляла, що західні танки, зокрема її танк Leopard 2 можна постачати в Україну лише за умови згоди між головними союзниками Києва, зокрема зі Сполученими Штатами.

Як кажуть оглядачі, західні країни намагаються надати Україні можливість для звільнення її території, але при цьому не хочуть провокувати Росію, що могло б призвести до того, що в конфлікт з Москвою міг би бути втягнутий весь альянс НАТО. У Західних столицях вважають, що постачання деяких видів зброї, зокрема західних танків, може спровокувати Москву для нападу на західні країни.