"Ми захищатимемось лопатами...?" - Тетяна Ніколаєнко

"Ми захищатимемось лопатами...?" - Тетяна Ніколаєнко

Прочитала заяву Дмитра Кулеби, що якщо закінчиться зброя, то ми захищатимемось лопатами.

Заява зроблена в інтервʼю ABC News і є повтором фрази, вже сказаної влітку 2022.

«Навіть якщо у нас закінчиться зброя, ми будемо боротися лопатами. Тому що на кону для України поставлене існування цієї нації», — сказав міністр.

Може, для вас це заява повна звитяги, але мені дуже НЕ ОК. Тому що я була в ситуації, коли зі зброї лише лопата. Це прям скажемо, нічим не помічне. Як це читати танковій бригаді - взагалі не в курсі.

Але в мене тепер є ще два приводи для негативної рефлексії.

Перша- у нас є Стугни, Богдани, Нептуни, а ще те, що так красиво долітає і палає, і що називати не можна . Скільки в це вкладається грошей? Ок. Зараз трошки краще ніж раніше. Навіть Козаки проплачені. І щось там з них поставлене. (За одним з контрактів).

Друга - а ви взагалі в курсі, скільки грошей бюджет передбачає на боєприпаси. Це, до речі, відкрита цифра. 257 млрд. Багато? Ні!

Це десь 20% бюджету МО. Тобто в часи війни ми витрачаємо на боєприпаси трошки більше 20%. З таким фінансуванням, без допомоги партнерів, звісно що лишиться лише говорити про лопати.

При цьому чиста закупівля озброєння та військової техніки і модернізація (бо Lema вам віддадуть списані) тільки 111 мільярдів.

Ще 117 - це організація виробництва, закупівля боєприпасів.

Так от. В нам є Агенція з закупівлі зброї, яка минулої осені вступила в свої повноваження вже без грошей. Бо всі бюджетні гроші пішли на контракти ще до кінця липня.

Сяк-так, з попередніх контрактів, які мали виконатись після грудня 2023 агенції наскидали 30 мільярдів переходняка.

Але напідписував контрактів Пікузо на 82… так, ви правильно рахуєте. Контрактуватись далі нам є не сильно багато грошей.

Нє, можна переглянути попередні. В нас є контракт на 3,5 ярди від управління боєприпасів, Прогреса і Alfa. Це там де ціна на 30% вища за ціну АОЗ.

Є контракти, де ціни на 50% вищі.

Є контракт на пакистанський 60 мм постріл, який має приїхати наприкінці 24 . Прям щиро сподіваюсь, що доїде. А не так як танкові снаряди від WDG, які якийсь умнік доніс аж на Ставку.

Є ще парочка, з яких можна подивитись на ціну за одиницю, псіхануть і розірвати.

Але в цілому картина без МТД виглядає так, що таки лопати. Особливо, якщо все таки купити мої улюблені фаготи в написаних обсягах.

Але це ще не все.

Як відомо, тепер ми з неділі країна, де кожна кухарка має перед собою виклик скласти fpv-дрон. На дрони в нас іде бюджет United24, ПДФО Мінцифри і чимала частка волонтерських пожертв.

І ще 25 млрд від МО.

Чесно, я дуже сподіваюсь, що це не тільки fpv. Але це не точно.

Так що піду порахую банки з огірками. Раптом прийде інструкція збивати ними шахеди.