"Морська коаліція" - Кирило Данильченко

"Морська коаліція" - Кирило Данильченко

Наразі нам потрібно підготувати команди 7 великих кораблів (трьох "мисливців на міни" Alkmaar від Бельгії, двох британських тральщиків Sandown та двох корветів Ada, побудованих у Туреччині).

А тут і зараз партнери передають Україні 70+ катерів, включаючи півтора десятка з непоганою мореходністью.  

По-перше, для Корпусу морської піхоти України.

Його активно посилюють, розгортають додаткові підрозділи, навіть деякі частини ТРО будуть морпіхами.

Така, на перший погляд, “різнорідність” корпусу - це нормально. Польща, наприклад, свої територіальні бригади заточує по воєводствах - гірські, єгерські, прикордонні підрозділи готують з використанням коней та піших патрулів в лісистій місцевості.

Те, що українських морпіхів активно навчатиме Норвегія, говорить і про їхню спеціалізацію.

Скандинави ставлять зі своїх катерів морські міни, розгортають на узбережжі і в мережі островів групи з високоточною зброєю, яка створює "райони безпеки" в 10 км зоні навколо, щоб вражати навіть великі кораблі у слабкі місця (рубка, гарматна вежа, машинне відділення).

Ділянка Дніпра від знищеної греблі Каховського водосховища і на південь стала ареною боїв, місій постачання катерами, замаскованих барж, "одноразових" човнів із задачею провести ротацію.По-друге, супровід торгових суден.

Тут перед катерами стоять свої виклики, не обов'язково пов'язані з класичними морськими боями.

Влітку, коли очікуються F-16, ЗСУ зможуть проводити операції для захисту торгового коридору з протикорабельними ракетами "Гарпун", споряджаючи багатоцільові групи з розвідником, літаком РЕБ, який несе станцію самоприкриття, і пари носіїв протикорабельних ракет проти кораблів противника.

Ракети Harpoon Block II для пускових наземного базування Україні передавала Данія. У повітряній версії їхній радіус - 230 км, плюс захоплення цілі на кінцевому етапі траєкторії. Це означає, що якщо їх запустити десь від Вилкового, то ракети долетять до району траверзу у Варни. І такі ракети є в наявності у країнах, які нам передають допомогу.

А на більшій відстані загрозою для росіян вже будуть безекіпажні катери (БЕКи) - через них зараз Чорноморський флот РФ зараз намагається особливо не виходити зі своїх баз, окрім підводних човнів.

Задачами українських катерів у супроводі торгових суден може бути протистояння російським катерам, що все ж захочуть провести огляд цивільних транспортів.

Також вони можуть зіткнутися з російською авіацією і тоді потрібно буде "відганяти" її ПЗРК - прецеденти вже були, коли катери ГУР відстрілювалися від штурмовиків переносними ракетними комплексами.

По-третє – Дніпровська флотилія.

Там багато завдань: і збивати крилаті ракети з "Шахедами", і перекидати вздовж узбережжя протидиверсійні групи, і патрулювати біля Прип'яті та павутиння островів та мілин на кордоні з Білоруссю.

Правильно розгорнута на острові мінометна батарея та безпілотники, що запускаються з катерів для коригування, можуть відбити бажання у диверсантів супротивника робити рейди на прикордонні застави.

Нещодавня риторика Лукашенка, про те, що будь-які дії проти України марні, оскільки там 120 тисяч українських солдатів закопалися в землю і туди "не підійти" - це про застави, пости, інженерні укріплення та річкові катери.

Спецназ прикордонників "Дозор", різні маневрені групи на допомогу армії та мала зенітна артилерія – все це робота для катерних груп.