МОСКВА СПІШИТЬ НА ДОПОМОГУ ЮЛІ

МОСКВА СПІШИТЬ НА ДОПОМОГУ ЮЛІ

Історія, яскравим проявом якої став брифінг СБУ 21 лютого, насправді почалася набагато раніше – у листопаді 2018 р. Чому – про це нижче. Зараз же зосередимося на іншій даті – 21 січня поточного року. Цього дня у виданні «Слово і діло» вийшла стаття «Офшорні схеми, елітні поїздки та плазменні екрани. Як витрачає держкошти партія «Батьківщина», де серед іншого розповіли про появу у виборчому штабі «Батьківщини» цілого десанту російських політтехнологів: Н. Клебанової, С. Лукіна, Б. Коновалова, А. Остапчук, О. Корольова, О. Шевченко та Р. Мартіна. За повідомленням у статті: «Юлія Тимошенко таємно співпрацює з групою російських політтехнологів для формування перспективних напрямків політичної діяльності». Там же говорилося, що російські політтехнологи працювали в офісі народного депутата Валерія Дубіля, який напередодні виборів став у партії першим заступником Юлії Тимошенко. Він же, за словами видання, забезпечив легалізацію росіян – через дружню йому Чернігівську єпархію УПЦ-МП(!).

З’явилася стаття 21 січня. Але. Автор цих рядків точно знає, що на соцмережах інформація про групу російських політтехнологів з’явилася набагато раніше – у листопаді 2018 р.. Хтось вкидав її у блогерське середовище. Видання «Слово і Діло» повідомило, що наявність російських політтехнологів викликала опір серед самих партійців «Батьківщини». Проте.

За словами видання «Слово і Діло», вони відправили запит депутату Дубілю, але відповіді не отримали. Проте – інформація явно мусила зацікавити керівництво партії.

Не минуло й тижня, як пресою почали поширювати чутки про ніби підготовку масових підкупів виборців на виборах весною 2019 р. Кульмінації ці звинувачення досягли 5 лютого 2019 р. коли на погоджувальній раді у Верховній Раді лідери фракцій БПП і «Батьківщини» взаємно звинуватили одне одного у підкупі виборців. При чому якщо Артур Герасимов (БПП) згадував випадки на попередніх виборах (до ОТГ), тоді як Юлія Тимошенко заявила про про мережу створену «соратником президента паном Березенко» аби роздавати по тисячі гривень за голос. Почуємо ми про це не востаннє. Характерно, що всі спроби знайти джерело інформації про таку мережу для підкупу, виводили на сайти які не мали матеріалів старших за грудень 2017 р. Навіть офіційний сайт «Батьківщини» тоді ці «розслідування» не передрукував.

Через два дні, 7 лютого 2019 р. депутат ВР Андрій Немировський (БПП) звернувся до Генерального прокурора з проханням розслідувати факти про розгортання ВО «Батьківщина» мережі для підкуповування виборців. «Основним завданням "технологічних груп" ВО "Батьківщина", що працюють в одномандатних округах, є створення мережі: керівник сектору – "старший виборчої дільниці" (СВД) – агітатор – прихильник, яка фактично є мережею для підкупу виборців» - розповів Андрій Немировський. Депутат Немировський повідомив, що такі групи для підкупу створені уже в двох областях України – а їх може бути й більше.

На якийсь час ситуація була перебита в інформпросторі арештом голови Херсонської облради В. Мангера за організацію замаху на Катерину Гандзюк та історією з побиттям активістів під Подільським РОВД (яке теж почалося з затримання активістів на мітингу «Батьківщини»). Лише 19 лютого стало відомо, що Юлія Тимошенко дала показання як свідок у МВС за фактами підготовки мережі з підкупу виборців і збільшення реєстру виборців, які ніби готують в Адміністрації президента.

20 лютого зразу низка видань заявили про систему «Сітка», яку нібито створює АП для підкупу виборців. І що цікаво – навіть «Страна.ua» визнала, що нічого, що порушує закон «Сітка» (якщо вона взагалі існує) не передбачає. А от наступного дня – грянув грім.

По всій Україні було проведено три десятки обшуків у шести областях України, у так званих «волонтерів «Батьківщини». Того ж дня в обід заступник Голови Служби Віктор Кононенко на брифінгу в СБУ заявив про розкриття механізму підкуповування виборців. Реалізація проекту передбачала формування у виборчих округах так званої «піраміди»: керівник сектору – старший виборчої дільниці – «десятки» – «двадцятки», які повинні забезпечити необхідну кількість голосів на користь конкретного кандидата. СБУ наголосила – для реалізації цього наміру використовували так звану «брудну готівку» - добуту незаконним шляхом. Керував механізмом один з народних депутатів ВР. Хто він такий і про яку силу ідеться – пан Кононенко не сказав, аби уникнути прив’язки до якоїсь з політичних сил, але канал «Прямий» з посиланням на свої джерела повідомив, що керував «Пірамідою» вже згаданий Валерій Дубіль, а до фінансування був причетний нардеп Руслан Богдан.

Цікава деталь – обох нардепів преса не раз пов’язувала з криміналом 90-х. Валерія Дубіля – з угрупуванням «Європейці», а Руслана Богдана (Мусієнка) – з «бригадою Савлохова (Солохи)».

По суті – ішлося про схему оприлюднену ще нардепом Немировським, але у значно більших масштабах – всієї країни. До речі, відкрила СБУ і те, звідки про інформацію дізнався сам Немировський – до нього звернувся один з учасників схеми. Очевидно – керівництво «Батьківщини» стикнулося з тихим опором власних же партійців.

Характерна деталь. Ще нардеп Немировський повідомляв про ціну питання на одному виборчому округу – біля 30 мільйонів гривень. За документами ж які з’явилися в пресі зразу після брифінгу СБУ, ціна питання по всій Україні сягає 7,5 мільярдів грн.!!! Звідки ж взялися такі дурні гроші? Скинувся хтось з олігархів, чи?..

І отут заслуговує на увагу ще така обставина. За словами заступника голови СБУ, керівниками так званих «польових штабів» булию люди, серед яких – громадяни РФ, України та іноземці, глибоко інтегровані в російський політикум, які тривалий час працювали в Росії, де здійснювали організацію виборчих компаній провладних кандидатів і партій. Наприклад – відповідальним за Вінницьку обл. був громадянин Росії В. Рябий, член пропутінської партії «Патріоти Росії», який у 2012 р. брав участь у виборах президента РФ як довірена особа кандидата Жириновського. Або – відповідальна за Одеський регіон, громадянка України Г. Матюхіна. Працювала у виборчому штабі путінської партії «Єдіная Росія» на парламентських виборах у 2011 р., а у 2012 р. – у виборчому штабі кандидата в президента РФ В. Путіна. І це – не поодинокі приклади.

Політтехнологи з Росії… Керівники польових штабів у передвиборчій «Піраміді» - з Росії… А кошти, якими планували підкуповувати українських громадян на українських виборах, часом – не з Росії? Такі суми – круто навіть для олігархів, а от для іноземної держави… Чи не сталося так, що переконаність Юлії Тимошенко у її перемозі на виборах має просте пояснення – підтримку Росії?

На це питання відповість слідство. А зараз поділюся виключно власною думкою. Юлія Тимошенко уже заголосила що всі дії СБУ – це провокація і розправа над політичним опонентом. Так от. Якщо все це так і ситуація сфабрикована СБУ – їй час занести на Володимирську ящик шампанського. В такому разі СБУ дивовижно попрацювало на її піар. А от якщо СБУ не збрехала…

На фото з місць обшуків можна побачити величезні суми готівки. Очевидно – СБУ накрила величезні обсяги «чорного налу», який приготували під вибори і зберігали, звісно, не у передвиборчих штабах партії. І от якщо так – у Юлії Тимошенко справжні проблеми.

Крупні.