"Імовірність — понад 90%: Байден стане наступним президентом США" - Влад Пономар

"Імовірність — понад 90%: Байден стане наступним президентом США" - Влад Пономар

Імовірність — понад 90%. Байден стане наступним президентом США — детальний прогноз The Economist.

Джо Байден здобуде перемогу на виборах президента США з ймовірністю в 91% (9 шансів з 10), тоді як Трамп має лише 8% шансів бути переобраним (1 з 10).

Про такі дані станом на 27 липня свідчить прогностична модель журналу The Economist. Вона враховує не лише дані соцопитувань, але й економічну та демографічну ситуацію в окремих штатах США. Модель розроблена за участю Ендрю Гельмана та Мерліна Хайдеманнса, фахівців в галузі статистичного моделювання та політології з Колумбійського університету. The Economist застосовує подібний метод вперше для розрахунку результату виборів 2020 в США — як загалом, так і окремо в кожному зі штатів. Журнал докладно описує, як працює модель і навіть надає можливість ознайомитися з її кодом.

Модель The Economist пророкує, що демократ Джо Байден з ймовірністю в 99% збере більшість голосів американських виборців (понад 19 шансів з 20). Трамп має менше ніж 1% шансів завоювати більшість симпатій виборців (менш ніж 1 з 20).

Однак, як відомо, американська модель виборів президента не гарантує перемогу кандидату, який набрав максимум голосів (Хілларі Клінтон у 2016р підтримали майже на 3 млн людей більше, аніж Трампа, однак вона програла вибори) — вирішальне значення має розподіл голосів Колегії виборщиків.

Згідно з прогнозом The Economist, у 2020р Байден має всі шанси виграти і це змагання: журнал оцінює, що він збере 250−415 голосів виборщиків (для перемоги необхідно набрати 270), тоді як Трамп — близько 123−288 голосів. Таким чином, наступним президентом США, швидше за все, стане саме Байден (91% ймовірності або 9 з 10), тоді як Трамп має набагато нижчі шанси (8% або 1 з 10).
На цей час, якщо б вибори відбулися 26 липня, Байден набрав би 346 голосів виборщиків, а Трамп — 192, свідчать розрахунки журналу.

Модель також дає уявлення про те, як розподіляться голоси виборщиків за окремими штатами. Найімовірніше, прогнозує The Economist, Байден виграє у 25 штатах, Трамп — у 20, а результат голосування ще в 5 штатах залишається непередбачуваним (Північна Кароліна, Аризона, Огайо, Джорджія, Айова). До «сумнівних» штатів, за перемогу в яких ще може поборотися кожен з кандидатів, прогноз також відносить Техас (з більшою ймовірністю переможе Трамп) та Флориду (з більшою ймовірністю переможе Байден).
Майже гарантовано (імовірність понад 99%) Байден виграє в Каліфорнії, Орегоні, Іллінойсі, Массачусетсі, Вермонті, Коннектикуті, Нью-Джерсі, Делавер, Нью-Йорку, Мериленді, Род-Айленді, а також в штаті Вашингтон і в місті Вашингтон (округ Колумбія).

Трамп напевно здобуде перемогу в Алабамі, Теннессі, Західної Вірджинії, Кентуккі, Арканзасі, Канзасі, Оклахомі, Небрасці, в Південній і Північній Дакоті, Вайомінгу, Юті та штаті Айдахо.

Крім того, модель The Economist усереднює дані соцопитувань, коригує їх з необхідними поправками на інші фактори (різницю в розмірі вибірки тощо), щоб передбачити розподіл голосів виборців у день виборів.
Згідно з цим прогнозом, Байден зрештою збере 53,9% голосів американців (зараз зібрав би 54,2%), а Трамп — 46,1% (зараз — 45,8%).

До дня голосування, яке відбудеться 3 листопада 2020 року, залишається менше ніж 100 днів.

За останні тижні між Трампом і Байденом — утворилася електоральна прірва. За чинного главу Білого дому готові проголосувати 40% виборців, тоді як за його опонента — 55%, показує нещодавня соціологія.

Поточний розрив між кандидатами на головну посаду в США є дуже значним — востаннє подібне фіксувалося за часів президентських перегонів 1992р.

Влад Пономар