МОВЧАННЯ ЯГНЯТ

МОВЧАННЯ ЯГНЯТ

В неділю Президент країни на очах у всіх порушив закон. І не просто закон, а Кримінальний кодекс.
Але межу країна перетнула наступного дня.
Бо головним питанням було - як суспільство (політики, ЗМІ, публічні особи) відреагує на цей прикрий факт.
Як показала перша доба після оприлюднення указу Президента №140/2021 (https://bit.ly/39EJ9gO) - суспільство відреагувало практично НІЯК.
Звісно, посполиті, в масі своїй, просто не зрозуміли, що Президентом було скоєно злочин. Але національні ЗМІ, які мають, залучаючи різних спікерів, визначати і пріоретизувати порядок денний, дружньо зробили вигляд... що нічого вартого уваги взагалі не сталося.
Втім, з олігархічними ЗМІ все ясно. Але вчинок Президента не розцінили як щось надзвичайне навіть на Суспільному ("Зворотний відлік"). Так само, мені не вдалося, спорадично перемикаючи кнопки, натрапити на жодне цілеспрямоване обговорення цієї теми, за участі фахових правників, на жодному з опозиційних телеканалів ("Прямий", "5-й", "Еспресо"). (З вдячністю почую підказки, якщо я щось важливе пропустив.)
За першу добу я натрапив лише на три онлайнові публікації, які чітко розставляють крапки над "і". Це колонка правника Юрія Радзієвського на УП (https://bit.ly/2R7i5k1), стаття правозахисника Євгена Захарова на сайті ХПГ (https://bit.ly/2PTGAAy) і колективна публікація на сайті ПіМ (https://bit.ly/3mkrvnC).
Але це три самотніх голоси в пустелі. Жодного помітного суспільного обговорення указу президента і його правових наслідків не відбулося. Це обговорення просто ніхто не ініціював - на жодному з наявних медіамайданчиків.
Невже санкції проти телеканалів Медведчука справді стали аж дуже дохідливим уроком для всіх інших ЗМІ в країні?
Все, що я можу тут - це повторити деякі слова з цих публікацій, звертаючись, у тому числі, адресно до журналістів та громадських діячів, які можуть зазирнути в мою стрічку:
1. "Зеленський і його "співучасники" з РНБО, СБУ та інших служб ідуть на пряме порушення закону, підставляючи себе під дію ст. 109 Кримінального кодексу".
2. "Шлях санкцій проти своїх громадян – це прискорений рух до розвалу держави."
3. "Хочу обратиться к господам, которые сейчас аплодируют таким незаконным действиям Зеленского. Пожалуйста, не удивляйтесь, что незаконно сидят (и будут сидеть) Антоненко и Кузьменко. А еще не удивляйтесь, если завтра к вам придут из-за статьи, поста в фейсбуке или выражения своей позиции в протестных акциях. Вам же нравится."
Ну що, пані та панове, не лячно? Чи страх навести на себе гнів з владного Олімпу вже переважує? А може, ви справді вважаєте, що тут все добре і нема чого обговорювати?
P.S. Окремо зазначу характерну позицію Юрія Бутусова. Він у своїй колонці на "Цензорі" питання про правопорушення з боку президента взагалі не ставить. Все, що його цікавить - це той (докладно обґрунтований ним) факт, що указ Президента спрямований не на боротьбу з контрабандою, а... на перерозподіл потоків контрабанди на користь контрабандистів, наближених до керівництва країни (https://bit.ly/2PZ76IC).
Звісно, це само собою бридко. Але з тексту Бутусова виходить так, що якби Президент ввів санкції також і проти контрабандистів, близьких до керівництва країни, то все було б ОК.
Але ж ні, не було б. Бо буває рівність перед законом. А от рівності перед беззаконням не буває.